Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ik wil eerder de oude caravan inruilen ruim voordat nieuwe geleverd wordt.

Vraag gesteld door jab1 op 10 oktober 2017

ik wil eerder oude caravan inruilen, ruim voordat nieuwe geleverd wordt. Ik blijf in het bezit van het registratiebewijs. Ik heb een acceptatie overeenkomst gemaakt waarin staat dat de caravan in de staat van levering akkoord is volgens inruil/koopovereenkomst. Tevens dat de caravan mijn eigendom blijft tot het moment dat of de inruilwaarde betaald wordt door koper of tot dat de inruilwaarde verrekend wordt bij levering nieuwe caravan. Geeft dit afdoende zekerheid voor mij bij faillissement van de caravandealer.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt uw oude caravan inruilen voordat de nieuwe geleverd wordt waarbij u in het bezit blijft van het registratiebewijs. U hebt een overeenkomst opgemaakt waarop akkoord is gegeven voor de staat van inlevering van de caravan. Daarin staat ook aangegeven dat de caravan eigendom blijft tot het moment dat de inruilwaarde betaald wordt door koper of tot dat de inruilwaarde verrekend wordt bij levering van de nieuwe caravan. U wilt weten of dit in geval van faillissement voldoende zekerheid biedt.

Het beste is gelijk oversteken. Er kleven namelijk altijd risico’s indien dat niet gelijk gebeurd.

Wanneer u uw inruilcaravan vóór levering van de nieuwe caravan toch al bij de verkoper plaatst, moet u bij een eventueel faillissement kunnen aantonen dat de caravan nog van u is. Bijvoorbeeld met een aankoopnota of kentekenbewijs/registratiebewijs.

Let er ook op dat op het moment dat uw caravan bij de verkoper staat, hij verantwoordelijk is voor de caravan. U geeft de caravan immers in bewaring. Kijk in de algemene voorwaarden wie het risico draagt voor schade aan of verlies van de caravan gedurende die periode. Het kan verstandig zijn om de verzekering van de caravan te laten doorlopen.

Volledigheidshalve wil ik u er nog op wijzen indien de caravan door de verkoper voor levering van de nieuwe caravan al wordt verkocht, dat u er dan voor dient te zorgen dat u het verkoopbedrag direct ontvangt. U kunt daarom bij zo’n overdracht zelf aanwezig zijn, anders dan enkel het kentekenbewijs overhandigen. Doet u dat namelijk niet dan bent u in geval van faillissement alsnog uw geld kwijt.