Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel dagen mag ik aanééngesloten op vakantie in Frankrijk?

Vraag gesteld door TheoMvdA op 18 juli 2018

Hoeveel dagen mag ik aanééngesloten op vakantie in Frankrijk?
In een tijdschrift kwam ik de regel tegen dat ik maximaal 180 dagen aanééngesloten in dat land mag verblijven anders wordt ik een Franse fiscaal ingezetene. Is dit juist en geldt dat ook voor andere Europese landen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt of u langer dan 180 dagen in Frankrijk mag verblijven.

Het uitgangspunt is dat u de eerste drie maanden van uw verblijf in een ander EU-land hoeft u zich als burger van een EU-land niet in te schrijven. In sommige landen moet u zich bij aankomst wel melden.

Na drie maanden moet u zich meestal wel inschrijven. Ook kunnen er eisen worden gesteld aan de geldigheid van uw identiteitskaart/paspoort, uw ziektekostenverzekering en financiële status. De regels zult in de landen zelf zult u op moeten vragen bij het consulaat of de ambassade van het land zelf.

In Nederland geldt het volgende:

U moet zich uitschrijven uit de Basisregistratie Personen bij uw Gemeente als u langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.

De periode dat u in het buitenland verblijft kan ook invloed hebben op bijvoorbeeld de dekking van uw reisverzekering. Kijkt u de voorwaarden van uw reisverzekering hierop na.