Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe ziet mijn verplichting eruit als Volkswagen mij oproept om de software van mijn auto aan te passen?

Vraag gesteld door PVRuppieroepie op 30 november 2015

Hoe ziet mijn verplichting eruit als Volkswagen mij oproept om de software van mijn auto aan te passen?

Antwoord van Yda

Antwoord van Yda

ANWB Expert

 

U vraagt of u verplicht bent gehoor te geven aan de terugroepactie van Volkswagen.

Er zijn nog steeds onduidelijkheden en vragen in het Dieselgatedossier. De ANWB houdt op anwb.nl een dossier over dieselgate bij.

Over de terugroepactie schrijft staatssecretaris Dijksma op 27 november het volgende aan de Tweede Kamer: “Bij een terugroepactie zijn er verschillende verantwoordelijkheden. Het Duitse KBA is de verantwoordelijke autoriteit en bepaalt dat er een terugroepactie moet komen en is ook aan zet om de juridische grondslag van de herstelactie te bepalen. Het KBA heeft in deze casus gekozen voor het juridisch zwaarste instrument van een verplichte herstelactie. Deze verplichting geldt voor de Duitse Volkswagen Groep die als fabrikant eindverantwoordelijk is voor het terugroepen van voertuigen. De RDW houdt in Nederland toezicht op de actie en verstrekt de NAW-gegevens. De Nederlandse importeur faciliteert dit proces in Nederland namens Volkswagen Duitsland en is aanspreekpunt voor de RDW”

Zeer binnenkort heeft de ANWB overleg met de RDW over de wijze waarop de terugroepactie wordt uitgevoerd en geregistreerd. Een volledig antwoord op uw vraag kunnen we nog niet geven. De uitkomst van ons gesprek met de RDW zullen we aan het dossier op anwb.nl toevoegen.***

Reactie van Its Me:

Ik volg het met belangstelling.

Veel auto's uit het VAG-concern zijn achteraf voorzien van chip tuning.
Deze tuning komt te vervallen of bij het overschrijven zullen problemen kunnen ontstaan.
VAG komt hier niet voor op.