Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Graag hulp bij (onterechte) letselschadeclaim uit Italië.

Vraag gesteld door hwachters op 1 oktober 2015

Ik ontving een brief van een Italiaanse advocaat waaruit ik opmaak dat ik als partij word betrokken in een letselschadezaak in Italië.
Er wordt een aanzienlijk bedrag geclaimd.
Ik begrijp dat ik aansprakelijk word gesteld voor de schade die het gevolg was van een aanrijding van mijn huurauto en een bromfiets.
Deze aanrijding heeft plaatsgevonden op 20 mei 2009. De bestuurster van de bromfiets heeft blijkens de stukken verwondingen opgelopen, waarvoor ze in een ziekenhuis is behandeld.
Uit de stukken concludeer ik dat eisers tot nu toe het (voormalige) autoverhuurbedrijf hebben aangesproken om de (letsel)schade vergoed te krijgen.
Uit de stukken leid ik af dat het autoverhuurbedrijf in 2012 (“voluntary”) geliquideerd zou zijn.
In de stukken wordt mijn naam genoemd als huurder van de auto op de datum van de aanrijding.
Er is sprake van een oproep te verschijnen op een hoorzitting bij de “Judge of the Peace of Marano” in Napels.
Ik word graag geadviseerd welke juridische hulp ik kan/moet inroepen naar aanleiding van het bovenstaande. Negeren van de brief lijkt mij geen optie.
Wat kan de ANWB hierin voor mij betekenen?
Ik verzoek u zo spoedig mogelijk contact met mij op te nemen.
Voor alle duidelijkheid: ik heb géén aanrijding gehad en kan aantonen op datum en tijdstip elders geweest te zijn.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een brief ontvangen van een Italiaanse advocaat, waarin u aansprakelijk gesteld wordt voor schade als gevolg van een aanrijding. U bent echter niet betrokken geweest bij een aanrijding op genoemde datum. U bent opgeroepen te verschijnen op een hoorzitting.

Het is inderdaad niet verstandig de brief te negeren, omdat dit verdere gevolgen voor u kan hebben. Ik adviseer u contact op te nemen met - indien u deze heeft - uw rechtsbijstandsverzekeraar. Een advocaat op basis van een toevoeging (rechtsbijstand voor minder vermogenden) zal niet mogelijk zijn, omdat er in deze geen sprake is van een rechtsbelang welke uitsluitend in de Nederlandse rechtssfeer ligt. U kunt contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Italië en nagaan of het mogelijk is dat zij steun verlenen of u kunnen verwijzen naar een advocaat. 

Van belang is dat u in ieder geval reageert op deze brief en oproep. Gezien de complexiteit van de zaak is het raadzaam juridische bijstand in te schakelen.