Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

caravan dakluiken geplaatst in camper wat nu

Vraag gesteld door mjvdstap op 21 juli 2018

Mijne Heren
Ik heb een vraag: in juni heb ik een camper gehuurd bij Camperfun.
Onderweg hebben we een klein ongelukje gehad en zijn er een 4 dakluiken gebroken in Frankrijk
We hebben deze laten repareren bij een camperwinkel in Frankrijk ,nu blijkt dat deze dakluiken niet
geschikt zijn voor een camper maar voor een caravan zijn. De camper eigenaar dit zei hij een mail met de volgende tekst.
(Voor de duidelijkheid: Caravan dakluiken zijn niet altijd geschikt voor gebruik op campers. Campers kunnen en mogen harder rijden dan een caravan. Hierdoor moeten de dakluiken op campers grotere krachten kunnen weerstaan. Elk jaar verliezen veel caravans en campers hun dakluikkappen, doordat deze onderweg worden weggeblazen. Het is dus altijd verstandig om met gesloten luiken te rijden. Omdat de dakluikkappen vaak niet los verkrijgbaar zijn, moet bij een weggeblazen dakluikkap het hele dakluik vervangen worden.)
Dus hij wil de dakluiken vervangen voor camperwaardige exemplaren. Ik heb toen gezegd, de andere dakluiken onbeschadigd graag retour naar mij.
Nu schrijft hij in mail dat hij ze gaat vervangen na de vakantie.
Nu is mijn vraag: wat kan ik hier aan doen want hij stuurt nu mensen op weg met volgens hem niet
geschikte en gevaarlijke dakluiken.
Nu denk ik als ze nu geschikt zijn op vakantie te gaan dan hoeven ze mijn inziens dus niet vervangen te worden en ga ik ze niet betalen.
Graag hoor ik van jullie wat ik met deze kwestie aan moet.
Met vriendelijke groet
Marcel van der Stap

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In Frankrijk heeft u schade opgelopen aan de door u gehuurde camper.U heeft4 dakluiken laten vervangen bij een camperwinkel.Volgens de verhuurder zijn deze dakluiken niet geschikt voor de camper en hij wil de dakluiken vervangen voor camperwaardige exemplaren.Dit gaat de verhuurder pas doen na de vakantie.

Hoofdregel

De hoofdregel is dat u de gehuurde camper in dezelfde staat moet inleveren als dat u de camper heeft ontvangen. Schade die tijdens de huurperiode ontstaat, komt in principe voor rekening van de huurder. Dus de verhuurder heeft in beginsel recht op hetzelfde type dakluik als aanwezig toen u de camper meenam. Omdat de camper van nieuwe dakluiken wordt voorzien, lijkt het redelijk dat er een aftrek nieuw voor oud plaatsvindt als het een wat oudere camper betreft.

Huurvoorwaarden en verzekering

Vaak is de schade gedekt door een verzekering. Ik neem aan dat u in de huurvoorwaarden heeft nagekeken of deze schade wel of niet onder de dekking van een verzekering valt.

Extra schade

Als de verhuurder de camper direct laat maken, zal dit voor hem schade opleveren omdat hij dan de inkomsten mist van de al gemaakte reserveringen. De kans is aanwezig dat hij de schade op u zou willen verhalen.