Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aansprakelijkheid aanrijding Connexxion bus

Vraag gesteld door kareltje3 op 17 maart 2017

Mijn zoon is aangereden door een bus die de halte verliet. De chauffeur vond en zei dat hij na een paar andere auto's voor te hebben laten gaan, het nu tijd voor hem was om te rijden. Dus heeft hij mijn zoon wel gezien, maar willens en wetens toch de bus de weg op gestuurd, met als gevolg een afgebroken spiegel, carosserieschade, en een verpulverd achterraam. Doordat er een paar auto's voor mijn zoon reden, en het vlak na een bocht en druk kruispunt was, heeft hij de knipperlichten van de weg willen rijdende bus nooit (kunnen) (ge) zien. Het had ook veel ernstiger kunnen aflopen dan alleen materiële schade. De politie is er bij geweest, en ondanks dat mijn zoon misschien had moeten stoppen, mag de buschauffeur toch nooit zomaar expres deze schade veroorzaken? Is het terecht dat hij de buschauffeur aansprakelijk stelt, en ook kansrijk? Hij heeft namelijk geen rechtsbijstand. Ongelukkig is ook dat mijn zoon en de busmaatschappij bij dezelfde verzekeraar ondergebracht zijn..

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw zoon is aangereden door een bus die de bushalte verliet. U heeft een vraag over de aansprakelijkheid.

Het uitgangspunt is dat uw zoon zal moeten aantonen dat de buschauffeur een verkeersfout heeft gemaakt en zo aansprakelijk is voor de schade van uw zoon. Kan uw zoon dat niet dan zal hij zijn schade niet kunnen verhalen.

De wet geeft het volgende aan: "Binnen de bebouwde kom moeten bestuurders aan bestuurders van een autobus de gelegenheid geven van een bushalte weg te rijden, wanneer de bestuurder van die autobus door het geven van een teken met zijn richtingaanwijzer zijn voornemen om weg te rijden kenbaar maakt."

Als vast staat dat de bus richting aangaf dan lag het op de weg van uw zoon, en ook de daar voor rijdende bestuurders om de bus weg te laten rijden. Van belang is dus de vraag of er inderdaad richting werd aangegeven. Dit kan bijvoorbeeld worden aangetoond door getuigen.

Meer informatie over verhaal van schade na een aanrijding vindt u op onze website.