Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie is aansprakelijk als garagist mijn auto total loss rijdt?

Vraag gesteld door RP Peters op 1 februari 2017

Wegens een defect werd mijn auto door een medewerker van een garage opgehaald. Op weg naar de garage reed hij mijn auto total loss. Ik hoor verschillende meningen. Maar wie is er nu aansprakelijk voor de/mijn schade. Mijn verzekering of de bedrijfsverzekering van de garage?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Een medewerker van een garagebedrijf heeft uw auto total loss gereden. U vraagt zich af wie aansprakelijk is voor de schade.

Om te kunnen oordelen wie aansprakelijk is voor de schade, heb ik eerst meer informatie nodig over de toedracht/oorzaak van het ongeval.***

Reactie van RP Peters:

De monteur die mijn auto bestuurde veroorzaakte het ongeval door op een voorrangskruising geen voorrang te verlenen. Hij reed de andere auto aan, dus zijn schuld. Ik heb een volledig casco-verzekering, dus die keert uit. Maar de vraag is: kan mijn verzekering de schade verhalen op de bedrijfsverzekering van de garage?***

Reactie van Michiel Claesen:

Nu duidelijk is dat de monteur een verkeersfout heeft gemaakt (geen voorrang verlenen), waardoor schade is ontstaan aan uw auto, maakt dat de monteur aansprakelijk is. Uw verzekeraar kan nu de schade verhalen op de werkgever cq de aansprakelijksverzkering van de werkgever.

Meer informatie over schade claimen vindt u op onze website.***

Reactie van RP Peters:

Bedankt voor deze info. Vreemd genoeg hoor ik van mijn verzekering dat zij de schade niet kunnen verhalen, omdat ik iemand anders toestemming heb gegevens in mijn auto te rijden. Maar een buurman in je auto laten rijden is m.i. toch iets heel anders dan dat een (garage)bedrijf dat doet.***

Reactie van Michiel Claesen:

Waarschijnlijk kan uw verzekeraar op grond van de Tijdelijke Regeling Verhaalsrechten art 6:197 BW in dit geval geen regres nemen op de aansprakelijkheidsverzekering van het autobedrijf.

Dit laat onverlet dat u wél persoonlijke schade (eigen risico/no-claim verlies) kunt claimen bij het autobedrijf/aansprakelijkheidsverzekering autobedrijf.