Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

parkeerboete verenigde staten

Vraag gesteld door j5 op 11 januari 2018

In de VS kreeg ik bij het 1 nacht parkeren in een parkeergarage waarbij ik niet "head in first" geparkeerd stond twee bekeuringen: 1 om 23.30 uur en 1 om 9.17 de volgende morgen.
De auto heeft in de tussentijd niet bewogen en aldus de bekeuringen zijn er door de politieagent ook foto's gemaakt.
Mijns inziens is het onredelijk om voor 1 parkeerovertreding twee bekeuringen te krijgen, maar vraag mij af wat er juridisch over te zeggen valt. Mag er bijvoorbeeld per etmaal een bekeuring worden uitgeschreven? Of is het per vergrijp 1 bekeuring en is de tweede boete ten onrechte opgelegd?
Ik hoor het heel graag.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in de Verenigde Staten 2 parkeerboetes opgelegd gekregen voor een en dezelfde overtreding, binnen een tijdsbestek van 10 uur. U vraagt zich af of dit wel rechtmatig is.

Nederlands recht
Als u een en ander in Nederland zou zijn overkomen, dan had ik u geadviseerd de eerste boete te voldoen en tegen de tweede boete bezwaar te maken op grond van een zogenaamde voortgezette handeling (kort gezegd; meerdere strafbare feiten die in een zodanig verband staan, dat er slechts eén straf (boete) toegepast wordt).

Dit is echter anders wanneer u uw auto geparkeerd heeft, waarbij u geen of te weinig parkeergeld heeft voldaan. U zou anders tegen de verschuldigdheid van één parkeerboete uw auto bijvoorbeeld één week lang op een betaald parkeren plaats kunnen parkeren.

Amerikaans recht
Helaas kan ik u niet zeggen of het Amerikaanse recht op dit punt vergelijkbaar is met het Nederlandse recht.

Wanneer het hier geen naheffing parkeerbelasting/parkeergelden betreft, doch fout parkeren; dan adviseer ik u contact op te nemen met desbetreffende autoriteiten, teneinde te informeren of u kunt volstaan met betaling van de eerste boete (met als bezwaargrond; voortgezette handeling).

Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren; betaal dan de eerste boete, en maak officieel bezwaar tegen de tweede boete.***

Reactie van j5:

Dag Michiel,
Dank voor je antwoord. Ik heb het exact zo aangepakt als jij schetst. De eerste bekeuring heb ik ter plekke bij het politiebureau voldaan. Tegen de tweede heb ik officieel bezwaar aangetekend. Dat wil men nu voor laten komen in de rechtbank. Daarom wil ik weten of er op dit gebied jurisprudentie is.***

Reactie van Michiel Claesen:

U vraagt of er ten aanzien van dit onderwerp jurisprudentie bestaat.

Er zal vast en zeker jurisprudentie bestaan op dit rechtsgebied. Helaas beschikken wij niet over dergelijke Amerikaanse jurisprudentie.

Zo goed als zekerwegen de kosten van een advocaat ook niet op tegen de hoogte van de boete. Voorts is ons onbekend wat de bijkomende kosten zullen bedragen, indien u door de rechter in het ongelijk zal worden gesteld.

NB: Wellicht zou u advies kunnen inwinnen via een rechtenfaculteit van een universiteit in desbetreffende regio/staat.