Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Instrumentenpaneel Peugeot Partner defect na 55.000 km - dealer weigert tegemoetkoming

Vraag gesteld door John Leusink op 21 september 2015

Het instrumentenpaneel van mijn Peugeot Partner (bouwjaar 04/2011) is na 55.000 km volledig uitgevallen. De Peugeot dealer in Groningen waar de auto aangeschaft is eist betaling van onderzoekskosten. Daarnaast geeft men al aan dat waarschijnlijk het instrumentenpaneel defect is en vervangen moet worden. Er werd mij verteld dat daar circa twee tot drie uur werk in gaat zitten plus de kosten van het nieuwe instrumentenpaneel. De kosten hiervan zullen door mij betaald moeten worden. Ik heb zowel Peugeot Nefkens als Peugeot Nederland duidelijk gemeld dat ik het hier niet mee eens ben en ze gewezen op mijn rechten zoals vastgelegd in de wet. Peugeot ontkent dit en eist betaling. Peugeot Nederland zegt letterlijk dat wanneer een dealer mij iets mededeelt zij altijd gelijk hebben.

Het schandaligste deel van het verhaal: omdat ik het verhaal van de Peugeot dealer nogal twijfelachtig vond ben ik naar de naburige Citroën dealer gegaan en heb hen gevraagd een blik te werpen op het probleem. Dit werd direct gedaan. Het demonteren, uitbouwen, vaststellen van het defect, storing uitlezen, resetten, inbouwen en terugplaatsen van het dashboard nam in totaal 5 minuten in beslag - kosteloos.

Feit is dat het instrumentenpaneel inderdaad defect is maar hoe Peugeot hiermee omgaat lijkt mij op zijn zachts gezegd niet netjes. Geen van beide garages evenals de wegenwacht had ooit eerder dit probleem gezien.

Mijn vragen zijn:
- Is Peugeot gerechtigd kosten in rekening te brengen voor een dergelijke reparatie? (mijns inziens dient een instrumentenpaneel een autoleven lang mee te gaan)
- Hoe ga ik om met de buitensporig hoge kosten en tijd die Peugeot in rekening wil brengen?
- Kan ik het instrumentenpaneel elders laten vervangen (of dit zelf doen) en de kosten verhalen op Peugeot?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over een benodigde reparatie aan het instrumentenpaneel van uw Peugeot Partner uit 2011 (55.000 km).

Ervan uitgaande dat het hier om een consumentenkoop gaat, zal ik uw vragen puntsgewijs kort beantwoorden:

1. In de wet (conformiteit art 7:17 BW e.v.) staat dat een geleverd product aan de redelijke verwachtingen moet voldoen. De gemiddelde levensduur van een instrumentenpaneel is circa 10 jaar. In uw geval is het panneel veel te snel kapot gegaan. De verkoper van de auto moet nu zorgen dat de auto alsnog aan de redelijke verwachtingen gaat voldoen. In principe moet de reparatie of vervanging kosteloos plaatsvinden. Maar, omdat een instrumentenpaneel een beperkte levensduur heeft (gemiddelde levensduur van een auto is 17 jaar), kan van u een eigen bijdrage gevraagd worden. In dit geval lijkt het redeiljk dat u +/- 45% van de kosten betaald. 

2. Volgens mijn technische collega's is het aantal berekende arbeidsduur van 2 a 3 uur niet onredelijk.

3. U zou het instrumentenpaneel elders kunnen laten vervangen, ofschoon dit toch wel omslachtig is, daar de reparateur het paneel toch bij Peugeot moet inkopen. Bovendien zal het normaliter niet veel uitmaken qua kosten en u zult deze kosten zelf moeten betalen.
- Het zelf vervangen van het paneel wordt door mijn technische collega's niet aanbevolen.

4. Indien u niet met de verkoper van de auto tot overeenstemming komt, dan kunt u voor reparatie aankondigen dat u bezwaar maakt tegen het feit dat u de volledige nota moet betalen en u de zaak zal voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop en ons stappenplan vindt u op onze website.