Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe te handelen bij een Bussgeldbescheid en een fahrverbot.

Vraag gesteld door M. Boltje Vollenhove op 18 november 2016

Ik word beschuldigd van het onvoldoende houden van afstand bij een snelheid van 132 km/u zat ik 17 m. achter mijn voorganger. Dit had 3/10 van de helft van 132 is 66 moeten zijn. Dus 2,8 m te dicht op mijn voorganger.
Resultaat een boete van 270,-- 2 strafpunten en een rijontzegging in Duitsland voor 1 maand. Hoe handel ik correct en zonder repercussies ?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een Bussgeldbescheid ontvangen met daarin een verkeersboete in verband met afstand voorligger. Er is een geldboete opgelegd en een rijverbod. U vraagt hoe te handelen.

Het heeft alleen zin om bezwaar te maken als u kunt aantonen dat de gemeten afstand niet klopt. Betalen is vervolgens wel aan te raden. Doet u dit niet, dan kan deze boete namelijk te zijner tijd ook in Nederland worden geïnd.

U heeft de mogelijkheid het rijbewijs op te sturen om het rijverbod in te laten gaan. We hebben van andere leden vernomen dat het rijbewijs per omgaande weer teruggestuurd wordt. Er wordt in Duitsland een sticker op het rijbewijs geplakt waarop staat van wanneer tot wanneer u in Duitsland niet mag rijden.

Andere mogelijkheden

Vaak zijn er ook andere mogelijkheden in plaats van het opsturen van het rijbewijs. Denk daarbij aan een kopie of scan per e-mail, of langs gaan bij een grenskantoor. Dit verschilt echter per district.

Neem daarom contact op met de instantie die u de rijontzegging heeft opgelegd voor informatie over de mogelijkheden.

Rijden in Nederland

U bent gedurende de ontzegging niet bevoegd te rijden in Duitsland, maar u verliest niet uw rijbevoegdheid voor het rijden in Nederland.

Als u ervoor kiest het rijbewijs om te sturen naar Duitsland, dan kunt u bij controle in Nederland geen geldig rijbewijs tonen. Het niet kunnen tonen van een geldig rijbewijs kan een boete opleveren.

De opgelegde boete in Duitsland heeft verder geen andere gevolgen voor u als beginnend bestuurder.

Meer lezen over Duitse boetes.