Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

garantie Volvo v 40

Vraag gesteld door Grun op 24 september 2015

Ik heb een Volvo V40 (D2) van mrt 2013. Ik heb er nu 58000 km mee gereden en
blijk nu een kapot wiellager te hebben. Ik rijd dagelijks 90 km als forens met deze auto, dus niet alleen korte stukjes. Bij de Volvo garage boden ze mij aan deze onder een coulanceregeling te repareren. Ik zou 40% moeten betalen. Ik vind dat onredelijk gezien het bouwjaar en km stand. Zij geven mij aan dat de garantietermijn is verlopen. Dat vind ik in deze erg kort 2 jr.
Hoor graag het antwoord.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een Volvo V40 diesel van 2 1/2 jaar oud/58000km waarvan de wiellager defect is. U vraagt ons of het onredelijk is dat u 40% dient bij te dragen aan de reparatie.

Op grond van de redelijke verwachting - bij normaal gebruik van de auto - heeft u niet te verwachten dat de wiellager na 2 1/2 jaar/58000 km vervangen dient te worden. Nu dit wel aan de orde is, is het redelijk wanneer de verkoper u tegemoet komt.

Van mijn technische collega's heb ik vernomen dat een wiellager - uitgaande van normaal gebruik - een levensduur heeft van circa 100.000 km. Hiervan uitgaande zou het redelijk zijn, wanneer circa 60% van de kosten voor uw rekening zou kommen en 40% voor rekening van de verkoper; op grond van de wettelijke garantie (conformiteit art 7:17 BW e.v.).

Nu het voorstel van de dealer zeer schappelijk is, raad ik u af verdere stappen te ondernemen.