Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijk Stellen???

Vraag gesteld door A.M.E.N. op 6 april 2017

Geachte heer/mevr,

Afgelopen d.d. 02-10-2016 hebben wij van de Fam.Jonkman via de website van camping " De Krabbeplaat " Oude Veerdam 4 3231 NC te Brielle een Chalet "standplaats Wit 103" 1/2 ster aldaar gekocht. Nu is helaas het geval dat wij dit i.v.m. gewijzigde omstandigheden en niet onbelangrijke andere redenen weer moeten verkopen. Twee weken geleden ben ik naar de receptie gegaan want ik dacht als men op deze camping wil staan dan kijkt een eventuele koper natuurlijk op hun website.

Door eigenaar Dhr.W.v. Egmond werd mij het volgende medegedeeld. Te koop zetten via de website van de camping dat kan mits er een geldig veiligheidskeuring rapport aanwezig is,  zo niet dan mag het Chalet niet via onze website te koop aangeboden worden en daarbij komt dat ook als u via een andere weg uw Chalet te koop aanbiedt de overschrijving niet uitgevoerd zal worden als er geen geldig veiligheidskeuring rapport aanwezig is.

Vervolgens werd van achter de balie een ordner opengeslagen en bleek dat de keuring van dit Chalet al voor 18-07-2016 had moeten plaatsvinden. Dit werd afgedaan met de opmerking 'tja dan is er iets niet helemaal goed gegaan daar zal ik haar dan wel op aanspreken.

In het kort samengevat is aan ons een Chalet verkocht waar wij een bedrag van € 6.500 voor hebben betaald en genoemd object is gewoon op naam overgeschreven ( dwars tegen de regels van deze Camping in blijkbaar ) terwijl deze keuring al ruim twee en een halve maand voor de koop had moeten plaatsvinden. Nu wordt de verantwoording gewoon bij ons neergelegd want wij moeten dit object maar laten keuren en opdraaien voor de kosten van keuring en te vervangen materialen (inmiddels blijkt dat gastoevoerslangen en gasdrukregelaar in ieder geval al vervangen hadden moeten worden nog voor de niet uitgevoerde keuring van 18-07-2016) en wie weet wat er misschien nog meer vervangen dient te worden, als het object in het ergste geval al niet afgekeurd wordt want dat weten wij ook niet op dit moment. Daarbij komt ook nog dat Dhr. W.v. Egmond mij een half A4-tje heeft overhandigd met keuringsregels waarop het volgende vermeldt:; " De eventuele koper mag de caravan niet betrekken voor de keuring heeft plaatsgevonden, en de overdracht is geschiedt."

Wij kunnen ons Chalet voor alsnog door deze hele gang van zaken niet verkopen (hebben inmiddels twee geïnteresseerden die ons via een andere weg benaderd hadden afgezegd) sterker nog wij mogen het door ons aangekochte en door de receptie overgeschreven object niet eens betrekken tot dat deze keuring heeft plaatsgevonden ( zie hierboven ). Dit alles in acht genomen wordt er wel verwacht dat per 01-06-2017 zo'n € 2.200 staangeld door ons betaald wordt.

Wij worden door Dhr. W. v. Egmond zijnde eigenaar van genoemde Camping volledig met de rug tegen de muur gezet en kunnen dus geen kant op. Deze camping is aangesloten bij de ANWB vandaar dit schrijven dit moet echt opgelost worden, de vraag is hoe? In afwachting van uw reactie, verblijven wij,

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft vorig jaar een chalet gekocht op een Recron Camping. Door omstandigheden moet u dit chalet nu al weer verkopen. Nu geeft de campingeigenaar aan dat er een veiligheidskeuring gedaan moet worden voor u mag verkopen. Dit had naar nu blijkt al voor u het chalet kocht moeten gebeuren. Dit is echter niet gedaan.

De vraag is nu voor wiens rekening de kosten van een veiligheidskeuring komen. Om uw chalet te verkopen zult u de keuring moeten laten plaatsvinden. Doet u dit niet dan kunt u het chalet immers niet verkopen. Het is ook nog niet zeker wat de gevolgen van zo'n keuring zijn.

Indien u kunt aantonen dat de vorige eigenaar op de hoogte was van het vereiste van een keuring en u hierover niets heeft verteld dan kunt u de vorige eigenaar hierop aanspreken. Er rust op u als koper echter wel een onderzoeksplicht. Als het feit dat het chalet gekeurd had moeten worden op eenvoudige wijze door u zelf had kunnen worden ontdekt hoeft de verkoper hier niet expliciet een mededeling over te doen.

De campingeigenaar controleert kennelijk de eisen voordat de caravan wordt verkocht. In dat geval is er echter bij de vorige koop geen controle geweest. U zou de campingeigenaar hierop aan kunnen spreken als de campingeigenaar ook daadwerkelijk in alle gevallen een controlerende rol heeft en dit bijvoorbeeld uit het reglement op de camping blijkt...In dat geval kan de campingeigenaar het verwijt worden gemaakt dat de controle bij uw aankoop niet heeft plaatsgevonden.