Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wettelijke eisen gebruikte motorfiets

Vraag gesteld door komjoenitienaam op 28 mei 2018

Dient de verkopende partij - motorzaak - bij levering van een gebruikt motorfiets ervoor te zorgen dat de geleverde gebruikte motor voldoet aan alle wettelijke eisen? (tenzij bij verkoop hier schriftelijk vermeld is dat de motor niet aan deze eisen voldoet). In de uitlaat ontbreken de dempers, waardoor de motor niet aan de geluidseisen voldoet. Er zit 6 maanden garantie op de motor, maar het gaat me nu om het feit of de motor zo geleverd had mogen worden.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs bij een motorzaak een gebruikte motorfiets gekocht inclusief zes maanden garantie. Bi levering blijkt de demper (DB-killer) in de uitlaat afwezig. U vraagt zich af of de motor zo wel geleverd had mogen worden, nu deze zodoende niet aan de wettelijke eisen voldoet.

Nu de demper in de uitlaat ontbreekt voldoet de motorfiets als de uitlaat afzonderlijk niet aan de typegoedkeuring, derhalve niet aan de wettelijke eisen.

Wettelijke garantie
Nu de motorfiets ni
et voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst, is er sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW).

Op grond van art 7:21 lid 1 sub a BW dient de verkoper (motorzaak) de ontbrekende demper terug te plaatsen, opdat de motorfiets als de uitlaat weer aan het typegoedkeuring voldoet.

Kosten herstel
De kosten die hiermee gepaard gaan, zijn voor rekening van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW).

Meer informatie ver klachten na aankoop vindt u op onze website.