Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

waarde anwb koerslijst wordt door expert van verzekering ter zijde gelegd

Vraag gesteld door Paul Touran op 9 december 2018

Mijn 14 jaar oude Touran (diesel) was in topconditie en is van alle opties voorzien. Nu is deze door een aanrijding veroorzaakt door een ander totall loss geraakt. Ik heb mijn eigen rechtsbijstandverzekering ingeschakeld. Die hebben een expert gestuurd om de schade te bepalen. Deze man werkt bij een grote verzekeraar. Groot is mijn verbazing nu hij zegt dat de anwb koerslijst geen reële waarde indicatie geeft. Hij verwijst naar Gaspedaal.nl maar als ik daar kijk zou mijn auto zo'n 1500 euro meer waard zijn dan de waarde die "mijn eigen" taxateur geeft. Ik heb de indruk dat er niet zo objectief wordt gekeken en zal de beste man om een onderbouwing vragen maar het lijkt er op of verzekeringsmaatschappijen er op sturen de waarde zo laag mogelijk te bepalen. Hoe kan ik hier het beste mee om gaan en kan ik rechten ontlenen aan het feit dat de ANWB koerslijst een waarde van 4050 euro aangeeft en de taxateur mijn auto zonder deze uberhaupt in het echt gezien te hebben (tele-expertise) beweert dat deze 2500 euro waard zou zijn? Bijkomend probleem is dat er relatief weinig aanbod is van mijn auto in gebruikte staat, dat maakt vergelijken lastiger. M.i. zou deze juist gewild zijn omdat de auto over 1 maand onder de Youngtimer regeling valt en er relatief weinig km's op de teller staan.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Kunt u mij svp het kenteken, huidige kilometrage en eventuele opties van uw opgeven? Mag eventueel ook via de e-mail (experts@anwb.nl).***

Reactie van Michiel Claesen:

Dit is exact de reden waarom de ANWB de 'vervangingswaarde bij total-loss (TL)' in de Koerslijst op de site hebben staan.

Definitie vervangingswaarde
Bedrag waarvoor een particulier een gelijkwaardige vervangende auto (bij een autobedrijf) kan kopen. De door u genoemde vervangingswaarde van € 4.000 is derhalve wel degelijk correct.

Het is uitgesloten dat een dergelijke auto voor € 2.500,- te koop is. Let wel; het betreft hier een VW Touran Highline, automaat met een lage kilometrage, en niet geïmporteerd.

Wij vragen ons dan ook af, waar of de taxateur naar een gelijkwaardige VW Touran op gaspedaal.nl gevonden heeft?!
Wij beschikken over geavanceerdere zoekmachines en, hieruit volgt dat er slechts één vergelijkbare auto te koop staat in Nederland. Men vraagt voor deze auto een bedrag ter grootte van € 3.900,-. Het betreft een meeneemprijs, dus zonder garantie.

De andere drie gevonden VW Touran's hebben een mindere luxe uitvoering (géén 'highline'), voorts hebben alle drie de auto's een significant hogere kilometrage. Buitendien staan alle drie de auto's te koop voor meer dan € 2.500,-***

Reactie van Paul Touran:

Bedankt, ik neem dit mee richting de expert. Ik kwam tot een soortgelijke conclusie.