Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs kwijt geraakt in frankrijk.

Vraag gesteld door oeps op 26 september 2016

Hallo,

Ik ben 3 september mijn rijbewijs kwijtgeraakt in frankrijk omdat ik tesnel reed, veel spijt van uiteraard. Naast het betalen van een boete werd ook mijn rijbewijs in beslag genomen.

Nu vraag ik me af of ik die automatisch terug kan verwachten en hoelang dat duurt?

Kreeg vorige week een brief vanuit frankrijk, met daarin een rijverbod voor 6 maanden en iets over een medische keuring. Nu kan ik 0.0 frans en begrijp dus verder ook niets van de brief. Moet ik die medische keuring doen om mijn rijbewijs terug te krijgen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vanwege een forse snelheidsovertreding heeft u een geldboete opgelegd gekregen. Tevens is uw rijbewijs ingevorderd voor den duur van 6 maanden. In de brief staat verder dat u een medische keuring moet ondergaan. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Normaal gesproken ontvangt u uw rijbewijs na verstrijken termijn rijontzegging via het RDW of het Nederlands consulaat in Parijs terug.

Medische keuring
Nu u tevens een medische keuring dient te ondergaan, staat u het volgende te doen;

De medische keuring dient in Frankrijk te worden ondergaan bij één van de goedgekeurde artsen. Keuring in Nederland is niet mogelijk.

De keuring zelf schijnt weinig om het lijf te hebben; ogen/oren test en check van evenwicht en hart, bloeddruk. Kosten keuring: € 33,-.

Vervolgens dient u het keuringsrapport te overhandigen aan de prefect - soort gemeentehuis -. Na goedkeuring van de prefect mag u direct weer rijden. Bevestiging van dit alles volgt per post. Voor deze handelingen worden géén kosten in rekening gebracht.

Gevolgen ontzegging rijbevoegdheid in Nederland
Tot het moment dat u uw rijbewijs terug heeft ontvangen, is het in geen enkel land - ook niet in Nederland - toegestaan een motorvoertuig te besturen.

Meer informatie over verkeersboetes uit Frankrijk vindt u op onze website.***

Reactie van oeps:

Dus ik ontvang mijn rijbewijs pas na 6 maanden?

En over die medische keuring is dat een verplichting of is dat alleen als ik eerder dan 6 maanden weer in frankrijk wil rijden? Krijg ik dan ook gelijk mijn rijbewijs thuis gestuurd of blijft dat wel 6 maanden duren?***

Reactie van Michiel Claesen:

Medische keuring Frankrijk zal in casu pas na 6 maanden rijontzegging plaatshebben. Nadat u de medische keuring goed doorstaan heeft ontvangt u direct uw rijbewijs terug.