Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ontheffing BPM

Vraag gesteld door johanherman49 op 27 oktober 2017

Ik heb vandaag gebeld met Belastingdienst/douane/auto 0800-0749 en daar werd tot mijn verbazing gemeld dat je ook bij een Kurzzeitkennzeichen de 14 dagen ontheffing BPM zou kunnen aanvragen. Klopt dit wel ? Het zou heel veel platen gewissel aan de grens kunnen voorkomen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het aanvragen van een tijdelijke BPM/MRB ontheffing om met een buitenlands kenteken in Nederland te mogen rijden.

De ontheffing kunt u gemakkelijk verkrijgen. Maar vervolgens is het aan de politie te beoordelen of het kenteken wel erkend is. De kans is groot dat een Kurzzeitkennzeichen niet als zodanig wordt beschouwd en u daarvoor staande gehouden kunt worden. Zoals eerder gemeld is dit kenteken voor binnen de Duitse landsgrenzen.

Een Ausfuhrkennzeichen is wel erkend en gaan wij er vanuit dat dit ook als zodanig voor Nederland geldt. Met een Kurzzeitkennzeichen loopt u dus een zeker risico.

Ik wil nogmaals benadrukken dat de ontheffing van Belastingdienst niet iets zegt over de geldigheid van het kenteken. Daar gaan dus anderen weer over.