Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb particulier een auto gekocht en na 3 dagen is hij kapot. Heb ik het recht om dit te verhalen op de verkoper?

Vraag gesteld door Brianricardo op 15 oktober 2016

Ik heb een Seat Leon tdi gekocht met 324000 op de teller. Na aanschaf heb ik ongeveer 3 dagen gereden en ongeveer 600 km gemaakt met de auto. Nu heeft de auto het begeven. De turbo Is kapot gegaan en nu vraag ik mij af of het mogelijk is dit te verhalen bij de particuliere verkoper. Of de verkoper wettelijk verplicht is dit te herstellen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft particulier een auto gekocht met een kilometrage van 324.000 km. Na 3 dagen is de turbo stuk gegaan. U vraagt zich af of u de schade kunt verhalen op de particuliere verkoper.

Vraag is of de turbo al bij levering af al defect was, of dat de turbo na levering defect is geraakt. Indien turbo na levering defect is geraakt, dan heeft u - zeker bij een tellerstand van 324.000 km - juridisch bezien juridisch bezien geen verhaalsmogelijkheden op de verkoper. In het geval de turbo al bij levering af defect was, staat wellicht een beroep op dwaling ex art 6:228 BW u ter beschikking.

Dwaling art 6:228 BW
Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.

Er is sprake van dwaling in een aantal situaties:

  • De verkoper geeft foute informatie
  • De verkoper zwijgt over een punt wat hij had moeten melden
  • De koper en de verkoper gaan uit van dezelfde onjuiste informatie

In het laatste geval spreekt men van wederzijdse dwaling. Er is bij wederzijdse dwaling geen sprake van schuld van de verkoper. Een beroep op dwaling in deze situatie is vaak lastig omdat er een veel sterkere nadruk ligt op de onderzoeksplicht van de koper.

Meer informatie over klachten na aankoop of dwaling na aankoop vindt u op onze website.