Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoelang kan ik verborgen schade nog verhalen op de garage?

Vraag gesteld door Remy Tadema op 7 september 2015

Ik heb in mei 2014 een auto gekocht bij een BOVAG-aangesloten garage. Er is mij toen medegedeeld door de verkoper dat de auto schade heeft gehad, maar dat deze professioneel verholpen is. Aan de buitenkant was inderdaad niets van schade te merken. Ik heb de auto toen gekocht, maar sinds de laatste tijd valt mij op dat de auto naar rechts "trekt". Ik heb de auto bij een (andere) garage laten uitlijnen en hier bleek dat het wiel linksvoor niet loodrecht op het wegdek staat, maar iets gekanteld (1 graad). Het vermoeden van de monteur was dat de auto daar een tik heeft gehad die de scheefstand veroorzaakt. Kan ik hiervoor nog teruggaan naar de verkopende garage, om dit mankement kosteloos te laten verhelpen (op grond van garantie)?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft in mei 2014 een tweedehands auto gekocht bij een BOVAG-aangesloten garage. De auto had vroeger schade gehad, maar dit was professioneel verholpen. De laatste tijd valt u op dat de auto naar rechts "trekt". U vraagt of u de verkoper hier op kunt aanspreken en of dit binnen garantie valt. Het antwoord op uw vraag bestaat uit twee onderdelen.

BOVAG-garantie

Wanneer u een auto koopt bij een BOVAG-aangesloten garage dan kan er BOVAG-garantie worden afgesproken. Dit is zes maanden op occasions vanaf € 4.500 of vanaf 35% van de cataloguswaarde. Indien de verkoper geen BOVAG-garantie wil verlenen, dan moet er op de koopovereenkomst uitdrukkelijk schriftelijk vanaf worden gezien.  Gezien u de auto heeft gekocht in mei 2014 zal een beroep op BOVAG-garantie niet mogelijk zijn.

Conformiteit

Ook als u geen garantie heeft afgesproken met de verkoper of deze is verlopen, dan geeft de wet aan dat u als consument redelijke verwachtingen mag hebben van wat u koopt. Dit wordt ook wel het conformiteitsbeginsel genoemd. De vraag is of u gezien o.a. de kilometerstand, leeftijd van de auto en koopprijs kunt stellen dat u deze gebreken niet hoefde te verwachten.

De verkoper is verplicht u te informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Als koper heeft u ook een onderzoeksplicht. Een gebrek dat optreedt in de eerste 6 maanden na aflevering, wordt door de wet verondersteld al aanwezig te zijn toen u de auto kocht. De bewijslast ligt bij de verkoper. Na deze zes maanden geldt dat u dient te bewijzen dat het gebrek bij aflevering al aanwezig was.  

In dit geval heeft u recentelijk ontdekt dat de auto naar "rechts" trekt. Nu u de auto meer dan een jaar geleden gekocht heeft, dient u aan te tonen dat het gebrek bij de koop van de auto al aanwezig was. Ik verwacht helaas dat dit niet mogelijk is. 

Lees meer over BOVAG-garantie.***

Reactie van Remy Tadema:

Goedemiddag David,

Dank je wel voor je antwoord.

M.vr.gr.

Remy Tadema