Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe is het mogelijk dat mijn zoon zonder rijbewijs een auto koopt en een verzekering afsluit op mijn naam zonder toestemming van mij, wat kan ik doen, kan ik dit terugdraaien?

Vraag gesteld door Radeloosje op 7 september 2015

Mijn zoon is 18 jaar en heeft samen met een huisgenoot (begeleid wonen) een auto gekocht en op zijn naam laten zetten, de verzekering heeft hij op mijn naam gezet, de verkoper zei hem nl dat dat goedkoper was. Hoe is dit mogelijk als je niet eens beschikt over een rijbewijs! Ik wil hier zo snel mogelijk van af, wat zijn mijn rechten/plichten.
ps de autosleutels zijn in beslag genomen door hun begeleider.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw zoon heeft een auto gekocht terwijl hij geen rijbewijs heeft. De verzekering heeft hij op uw naam gezet. U wilt de verzekering stopzetten.

Op zich is het mogelijk om een auto te kopen als je geen rijbewijs hebt. Als 18 jarige ben je handelingsbekwaam. Je kunt overeenkomsten sluiten zoals de koop van een auto. Uiteraard mag uw zoon er niet in rijden.

Hoe uw zoon een verzekering heeft kunnen afsluiten op uw naam is mij niet duidelijk. Hij kan namelijk zonder rijbewijs niet zonder meer een verzekering afsluiten. U zou de verzekeringsmaatschappij hierover om informatie moeten vragen en moeten verzoeken de verzekering stop te zetten.

De auto staat echter wel op naam van uw zoon en zal hoe dan ook verzekerd of geschorst moeten worden. (https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Tijdelijk-niet-gebruiken-.aspx) De auto mag niet onverzekerd op de openbare weg staan.