Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbel bediening in tweedehands auto

Vraag gesteld door Peikomelli op 8 februari 2016

Geachte ANWB,

Ik heb vorig week een auto gekocht van een gerenommeerd autobedrijf, en nu blijkt dat er een dubbele bediening in de auto zit. De pedalen zijn van de dubbele bediening verwijderd. Nu vraag ik me af of dit wel mag? De auto kan immers veel vaker op de onjuiste manier gebruikt zijn, een lesauto is minder waard naar mijn idee dan een gewone auto bij eventuele doorverkoop, een staat dit niet ergens geregistreerd (RDW?)dat het een lesauto is geweest? De verkoper heeft mij hiervan niet op de hoogte gesteld bij koop.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands auto gekocht en nu is gebleken dat er dubbele bediening in de auto heeft gezeten en dat het een lesauto is geweest. De verkoper heeft hierover geen informatie verschaft.

Dwaling

Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als u deze informatie had geweten, u de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs. Daar staat tegenover dat een koper heeft onderzoeksplicht heeft. Zaken die u als koper belangrijk vindt moet u onderzoeken en bespreken voor het sluiten van de koopovereenkomst.

In het geval dat een verkoper zwijgt over een punt welke hij had moeten melden, dan is er sprake van dwaling. Mijns inziens had de verkoper een dergelijk punt moeten melden omdat een lesauto op een intensieve manier gebruikt wordt.Als er sprake is van dwaling dan kunt u onderhandelen over een aanpassing van de koopprijs of de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging geldt het volgende:

  • de verkoper moet de verkoopprijs teruggeven
  • de koper moet de auto weer inleveren
  • het kenteken moet worden overgeschreven op naam van de verkoper

Meer lezen over dwaling.