Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wie moet de toeristenbelasting innen?

Vraag gesteld door Agaath op 4 augustus 2018

Ik verhuur een vakantiewoning op een park. De gasten chequen in op het park en vullen daar de nachtregistratie in. Ik dacht dat mijn gasten daar ook de toeristenbelasting betaalden; ze betalen nl. een bepaald bedrag pppn. Nu zegt de parkeigenaar dat dit 'parklasten' zijn, maar die heb ik als eigenaar ook al betaald. Helaas staat het niet op papier dat hij de belasting moet heffen en afdragen, maar het lijkt wel het meest logisch. Een derde partij regelt de verhuur en het financiele deel hiervan. Maar je weet nooit hoeveel gasten er werkelijk komen totdat ze zich bij de receptie melden, daarom kan ik dit moeilijk in rekening brengen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U verhuurt uw vakantiewoning op een park. Het is u onduidelijk hoe het met de toeristenbelasting is geregeld.

U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. De aanslag gaat naar de eigenaar van het park. Deze mag de toeristenbelasting aan u doorberekenen.

Wie int toeristenbelasting

Om erachter te komen hoe dit moet worden geregeld, kunt u het beste nagaan welke afspraken hierover zijn gemaakt met de parkeigenaar. U mag van de parkeigenaar verwachten dat hij hierin duidelijk is en wat er verstaan wordt onder parklasten. Als de toeristenbelasting niet door hem wordt berekend dan zult u dit zelf bij de huurders in rekening moeten brengen. Dit moet u ook met de derde partij bespreken die het financiële deel regelt.

Hoogte toeristenbelasting

De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen de hoogte en de grondslag zelf bepalen. Dit is in een gemeentelijke verordening geregeld. De verordening kunt u opvragen of inzien bij de gemeente.

U bent in de regel zelf voor het hebben van een recreatieverblijf een bedrag verschuldigd aan toeristenbelasting. Het is mogelijk dat hurende gasten naast dit door u betaalde bedrag ook toeristenbelasting moeten betalen. Dit moet dan blijken uit de gemeentelijke verordening. De camping bepaalt deze regels niet zelf en kan geen toeristenbelasting vragen als dit niet volgens de gemeentelijke verordening mogelijk is.