Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de gevolgen als ik het maximaal toelaatbaar gewicht van mijn camper wijzig van 3500 kg naar 3850 kg?

Vraag gesteld door nico t op 26 mei 2016

Mijn pas aangeschafte camper blijkt enkele honderden kg zwaarder dan het kentekenbewijs aangeeft. Dit heeft als gevolg dat de camper vakantieklaar, zeker met de hulpmiddelen van mijn gehandicapte vrouw, meer dan 3500 kg weegt. Ik overweeg daarom om het maximaal toelaatbaar gewicht te verhogen van 3500 kg naar het technisch max.toelaatbare gewicht van 3850 kg. Wij gaan op vakantie naar Duitsland, België en de Scandinavische landen.
Uiteraard heb ik dan een C1 rijbewijs nodig. Mijn vraag is wat de vermeldenswaardige gevolgen daarvan zijn voor het (APK)keuringsregiem, de wegenbelasting, de verkeersregels en de diensten die bij mijn ANWB-lidmaatschap horen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de diverse consequenties zijn, wanneer u het maximaal toelaatbaar gewicht van uw camper laat wijzigen van 3500 kg naar 3850 kg.

Rijbewijs C1
Als bestuurder van een camper met een maximum toelaatbaar gewicht van meer dan 3500 kg dient u te beschikken over een C1 rijbewijs. Overigens heeft een C1 rijbewijs een geldigheidsduur van 5 jaar.

Motorrijtuigenbelasting
Voor de Wegenbelasting (MRB) heeft dit in casu geen gevolgen. Tot 5000 kg geldt er namelijk één tarief voor campers.

ANWB Wegenwacht Europa
Weegt uw kampeerauto meer dan 3.500 kg dan heeft u alleen
recht op sleutelhulp en transporthulp. De kosten voor transporthulp vergoeden wij tot € 500,-.

Verkeersregels
In diverse landen geldt er voor campers /> 3500 kg een lagere toegestane maximum snelheid. Zie hiervoor onze landenpagina's.

APK
Hierbij wordt uit gegaan van het ledig gewicht. In feite verandert hieraan in casu niets. De camper valt onder de lichte categorie; APK 2.