Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen met een strafbeschikking wegens geen voorrang verlenen bij een voetgangersoversteekplaats?

Vraag gesteld door cjd op 7 februari 2016

Gisteren vond ik bij de post een strafbeschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau wegens het niet voorrang verlenen aan een voetganger op een voetgangersoversteekplaats. 379 euro. En of ik maar wil betalen. Het kan kloppen dat ik met mijn auto op de aangegeven tijd op de aangegeven plaats was, op dat tijdstip rijd ik daar elke werkdag langs op weg naar mijn werk. Ik kan me alleen niet herinneren dat ik daar iemand voorrang had moeten verlenen en dat niet heb gedaan. Ik heb niemand aangereden, dat had ik wel gemerkt lijkt me, ik ben niet aangehouden en bij de brief zit ook geen foto of iets dergelijks dat kan dienen als bewijs van de overtreding. Er zit wel een "verzetsformulier" bij waarmee ik verzet kan aantekenen tegen de beschikking. Er staat ook in dat ik als gevolg hiervan een strafblad kan krijgen, lekker idee!
Wat te doen? Dit hele geval komt volkomen uit de lucht vallen en ik heb nog nooit zoiets bij de hand gehad. Daarom graag advies van een deskundige. Bij voorbaat dank!

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een beschikking ontvangen voor het niet verlenen van voorrang bij een voetgangersoversteekplaats.

Bij een voetgangersoversteekplaats ben je als bestuurder verplicht om voorrang te verlenen aan voetgangers die over steken en kennelijk op het punt staan te gaan oversteken. Op het moment dat een voetganger bij een voetgangersoversteekplaats staat wordt al aangenomen dat hij van plan is over te steken en moet je dus voorrang geven.

Indien u kunt aantonen dat er op het moment dat u op de betreffende plek reed geen voetganger aanwezig was heeft het zin om bezwaar te maken. Dit kunt u bijvoorbeeld aantonen door middel van getuigen.

Voor meer informatie over de wijze waarop u bezwaar kunt maken tegen deze boete kunt u terecht op onze website.