Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeerboete in België

Vraag gesteld door Fam.de Jong op 26 juni 2018

Hallo,
Van het weekend ben ik op een korte vakantie naar België geweest. Ik ging met de familie naar de watervallen van Coo kijken. Ik had netjes mijn auto geparkeerd en had mijn auto geparkeerd. Na een paar uur kwam ik terug bij de auto en tot mijn schrik zat er een boete onder de ruitenwisser zat. Het is daar betaald parkeren, alleen was dat niet duidelijk aangegeven. Ook had ik geen parkeerautomaat zien staan. Achteraf stond hij er wel. Het is een boete van €25 en staat op kenteken. Nu weet ik niet goed of ik het moet vertrouwen. Je hoort verhalen dat het oplichters zijn en het gemunt hebben op buitenlanders. Hoe kun je een echte Belgische parkeerboete herkennen? Het staat volledig in het Frans en er staat geen site op waar je iets kunt terugvinden. Ik weet het niet meer.

Groetjes, familie De Jong.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een parkeerovertreding in België begaan. U vertrouwt de boete niet. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Navraag bij onze zusterclub (Touring) leerder, dat de boete niet is opgelegd door de politie (parkeerboete vanaf € 58,-), maar door een privaat bedrijf - ingehuurd door de plaatselijke gemeente - ter handhaving van het geldende parkeerbeleid.

U dient de boete per omgaande te voldoen. Indien u twijfelt aan geldigheid van de boete, dan zou u bij de desbetreffende gemeente navraag kunnen doen over de geledigheid van de boete. Is bijvoorbeeld de pribate partij die de boete heeft opgelegd wel bij hen bekend?