Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik kan nu garantie bijkopen bij mijn nieuwe auto. is dat verstandig om te doen

Vraag gesteld door frencia op 5 december 2018

We hebben vorig jaar een nieuwe auto gekocht en nu word mij aangeboden door de dealer om eventueel garantie bij te kopen. Hoe kijkt de ANWB tegen dit aan? is het verstandig om te doen of niet?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U kunt bij uw auto garantie bijkopen. Het betreft een auto van een jaar oud. U vraagt of dit zinvol is.

De wet geeft aan dat u als consument redelijke verwachtingen mag hebben van wat u koopt, de zogenaamde “wettelijke garantie”. Wat redelijk is hangt af van het bouwjaar, de kilometerstand en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto of hoger de kilometerstand, des te minder u mag verwachten. Is er een probleem dan moet u altijd terug naar de verkoper. Ook moet u bewijzen dat het gebrek al bij de koop aanwezig was. Soms zijn juridische stappen nodig om een vergoeding af te dwingen. Is er een fabrieksgarantie, dan weet u waar u aan toe bent. U koopt een stuk zekerheid.

Bij een auto van een jaar oud mag u nog wel hoge verwachtingen hebben. Hoe jonger de auto, des te sterker u staat in geval van een gebrek. Ook zonder garantie heeft u in dat geval wel een goede kans om uw recht te halen. U zult echter wel altijd aannemelijk moeten maken dat het gebrek niet door uw toedoen is ontstaan. Een beroep op garantie kan dus ook in geval van een jongere auto voordelen hebben. In geval van garantie hoeft u dit namelijk niet te bewijzen.

Bij een auto van vier of vijf jaar oud kunt u met een verkoper toch al snel in een discussie belanden. Een fabrieksgarantie biedt dan zeker uitkomst. Lees natuurlijk wel altijd eerst de voorwaarden. Een aanvullende fabrieksgarantie kan minder uitgebreid zijn dan de gewone fabrieksgarantie.

Meer informatie over mogelijke klachten na aankoop vindt u op onze website.