Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe zit het met kopie volledig rijbewijs en in nemen rijbewijs door bedrijven in belgie,

Vraag gesteld door peteranwb op 23 november 2016

Dit in verband met identiteits- fraude, een bedrijf in belgie vraagt hierom, het rijbewijs in bewaring te nemen tot dat ik weer vertrek,

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Een bedrijf in België vraagt u uw rijbewijs in te leveren en u vraagt of u dit gezien mogelijke identiteitsfraude moet doen.

Op onze website vindt u informatie over het wel of niet afgeven van paspoort/identiteitskaart in het buitenland. U loopt wel enig risico, maar ik weet niet wat de precieze situatie is en wat voor bedrijf erom vraagt. U kunt wellicht ook een kopie verstrekken waarop het BSN-nummer niet leesbaar is.***

Reactie van JvKnegsel:

De link hiervoor gaat over paspoorten en identiteitskaarten, niet over rijbewijzen.

Het rijbewijs achterhouden als onderpand of als wat dan ook mag ook in België niet.
Het originele rijbewijs moet te allen tijde kunnen worden getoond als men aan het verkeer deelneemt met een rijbewijsplichtig voertuig.

Het niet op eerste vordering tonen van het rijbewijs is strafbaar. Ook in België. En daar werkt een bedrijf aan mee dat zegt strafbare feiten op te willen lossen????
Je loopt het risico op een boete, plus dat je niet meer verder mag rijden.

Zeker in het buitenland is het rijbewijs cruciaal om je rijbevoegdheid te bewijzen. De plaatselijke autoriteiten kunnen ook niet zien of je rijbewijs wellicht al ergens ingevorderd is, als je niets kunt tonen, of dat je een rijontzegging hebt. En kunnen ook niet zomaar online in het Nederlandse rijbewijsregister grasduinen naar je rijbevoegdheid.