Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

garage aansprakelijk?

Vraag gesteld door Marjanvan op 1 maart 2018

wij hebben 3 weken geleden een nieuwe auto gekocht bij autounit.nl in Woerden. Wij hebben deze gekocht zoals staat in de orderbevestiging: gekocht zoals gezien en bereden, geen garantie ivm een financieel voordeel. Nu is deze week al een stoel kapot gegaan (7 zitter peugeot 5008) dit hebben wij laten maken bij de peugeot dealer. Daar constateerde ze dat het thermostaathuis kapot is dus dat er constant koelvloeistof lekt. Auto unit is bovag aangesloten. Dus zou 3 maanden garantie moeten geven. Na bellen na auto unit gaven zij aan dat dit ws in de 2 weken gebeurt is dat wij de auto hebben of dat wij zelf water toegevoegd zouden hebben.... zodat deze kapot zou gaan
De vraag is of wij auto unit nu nog aansprakelijk kunnen stellen voor deze kosten
mvg Marjan van Duijn

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u bij en Bovag-garagist een gebruikte Peugeot 5008 gekocht. De auto is zonder garantie geleverd. Na 2 weken blijkt het thermostaathuis defect. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

BOVAG-garantie
Occasions van >€ 4.500,- heeft de koper op grind van de BOVAG-voorwaarden recht op minimaal 6 maanden BOVAG-garantie, tenzij de koper uitdrukkelijk schriftelijk hiervan afziet.

Wettelijke garantie
Wanneer een product gebrekkig blijkt, derhalve niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u ervan op grond van de koopovereenkomst mocht hebben, kunt u zich (als consument) een beroep doen op de wettelijke garantie (conformiteit: art 7:17 Burgerlijk Wetboek).

Of u zich als consument met succes kunt beroepen op conformiteit - wanneer de auto ondeugdelijk blijkt - hangt onder meer af van de redelijke verwachting op grond van; de koopprijs, bouwjaar, kilometrage, informatie verkoper.

Wanneer het product gebrekkig blijkt dient de verkoper het euvel te herstellen.

Bewijslast
Bij een consumentenkoop wordt vermoed dat de zaak bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord, indien de afwijking van het overeengekomene zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart.

Reparatiekosten
Op grond van de wet komen de herstelkosten voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand
Mocht u er met de garagist niet uitkomen, schakel dan uw rechtsbijstandverzekering in.

Geschillencommissie
Mocht u niet over rechtsbijstand beschikken, dan kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.