Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Echtheid boetes Italië

Vraag gesteld door ronaldsnoeck op 26 september 2016

In 2015 hebben we van een heerlijke vakantie in Italië genoten.
Later dat jaar stromen verkeersboetes binnen.
Eerst de administratie 3x kosten van de auto verhuur en daarna 3x van "polizia municipale". Locatie Firenze. We waren er wel. Of de proces verbaal echt is weet ik niet.
Nu net in september 2016 krijgen we er er nog een van een overtreding in Lucca van "Comune di Lucca". ook daar waren we.
Het waren allemaal overtredingen van rijden in een verkeersluwe zone. Zo'n zone rij je in zonder het te weten want alle tekst is in het Italiaans. Alle van zo rond de 120 euro, als je binnen 5 dagen betaald. Alleen het verzenden kost al 5 dagen. Daarna is het 150euro.

Mijn vraag hoe weet je of deze verbalen echt zijn? Maffia is nog steeds actief in Italië.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U bent in 2015 naar Italië op vakantie geweest en helaas heeft u een aantal bekeuringen ontvangen in verband met het rijden in een autoluwe zone.

Administratiekosten

In de voorwaarden van autoverhuurbedrijven staat vaak opgenomen dat er bij verkeersovertredingen administratiekosten in rekening worden gebracht. Het in rekening brengen van administratiekosten voor elke overtreding is mijns inziens onredelijk, en wellicht kunt u daarover met de verhuurder in gesprek treden.

Verkeersboetes

Als u een verkeersovertreding begaat binnen Europa dan mogen de autoriteiten van dat land (in dit geval Italië) uw gegevens opvragen bij de RDW. De RDW verstrekt uw persoonsgegevens alleen aan een bevoegde instantie. Onbevoegden hebben geen toegang tot deze gegevens.

Wij hebben nog niet eerder vernomen dat buitenlandse boetes die per post verzonden zijn, nagemaakt zijn en daarbij de correcte gegevens bevatten over tijdstip overtreding, kenteken- en adresgegevens. U kunt in ieder geval de volgende zaken controleren:

  • Uw naam en adres op de bekeuring
  • De vermelding van het juiste kenteken
  • Datum en tijdstip van de overtreding
  • De vermelding van beroepsmogelijkheden
  • De brief is per post verstuurd

Boetes vanuit het buitenland zien er vaak uit als kopieën en bevatten vaak spelfouten door slechte vertalingen naar het Nederlands. Bij twijfel over de echtheid van de bekeuring kunt u bellen met de instantie die de brief heeft verstuurd. Het telefoonnummer staat op de brief.

Autoluwezone

Het komt vaker voor dat leden per ongeluk door deze zones rijden en meerdere boetes ontvangen. Formeel is het iedere keer weer een aparte overtreding en die moeten allemaal apart betaald worden. U kunt bellen met het EMO om bezwaar te maken, dit kan in het Nederlands. In sommige gevallen kan er coulance worden verstrekt, als er meerdere boetes zijn opgelegd.

Meer lezen over Italiaanse boetes en of bezwaar mogelijk is.***

Reactie van ronaldsnoeck:

Bedankt voor het duidelijk antwoord.

Het gekke is ik had mij dacht ik goed voorbereid en ik wist dat er zones waren waar je niet mag komen. Maar als de borden klein en voor een Nederlander niet leesbaar zijn dan rij je er zo doorheen.
Ik heb via googlemaps afbeeldingen gemaakt, kan de ANWB de foto's van de borden niet plaatsen op de website als info voor de bezoekers?***

Reactie van David Sjoer:

Bedankt voor uw suggestie. Wij hebben deze borden reeds op onze website staan. Deze vindt u hier.