Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wordt het niet tijd dat parkeren voor gehandicapten in alle gemeenten gelijke regels krijgt?

Vraag gesteld door Kortenklein op 20 maart 2015

Ik/mijn vrouw zijn onlangs beboet voor niet betalen voor een parkeerplaats. Mijn vrouw heeft een gehandicaptenkaart vanwege haar kleine actieradius en gebruikt tevens een aankomsttijdenkaart. In veel gemeenten is het voor gehandicapten gratis parkeren gedurende een bepaalde of onbepaalde tijd.
Maar af en toe worden we verrast met een boete. Soms wordt een bon achtergelaten maar soms ook weer niet en krijgen we 2 weken later een bericht.
Van de gehandicapte in Oisterwijk wordt echter verwacht dat zij overal weten waar welke regels gelden. Ook dienen we te weten dat er ergens voor gehandicapten parkeerplaatsen zijn ingericht omdat dit ergens eerder is gepubliceerd. De gemeente heeft in dit geval alles uitbesteed aan P1 On Street BV die de gegevens doorsluist naar Cannock Chase Invorderingsburo in Den Haag. Als ik vervolgens bezwaar aanteken bij de gemeente, wordt deze direct doorgezonden aan Cannock Chase/P1 die dan tevens het bezwaar van mij behandelt namens de gemeente.
Ik vraag mij af of deze opzet juist kan zijn (gedwongen winkelnering) en het komt mij nogal zwaar op de maag dat als ik in beroep ga, er nog 165 Euro Griffierechten voor over moet hebben!
Graag uw reactie of toelichting

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Het is mogelijk dat Cannock Chase een mandaat heeft voor nemen van dergelijke besluiten op een bezwaarschrift. Dit dient wel uit naam van de gemeente te zijn. Gemeenten kunnen zelf regels vaststellen op het gebied van parkeren. Het is niet mogelijk dit overal gelijk te krijgen. Soms kunt u met uw gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Dit kan in ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten. In de andere gemeenten moet u dus wel betalen bij een parkeermeter of een automaat.

De volgende website geeft nog verdere informatie over parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart bij verschillende gemeenten in Nederland: http://www.gehandicaptenparkeerkaart.nl/