Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opzegtermijn verzekering

Vraag gesteld door Edwin Kooy op 23 maart 2015

Beste Hr/Mvr,

Wil een inboedel/opstal/rechtsbijstand/wa verzekering opzeggen bij Anko kappersorganisatie. In de Polis staat dat er 1 maand opzegtermijn is maar nu we opzeggen komen ze plots met een clausule op de polis waar in staat dat 3 maanden is..
het contract loopt al 7 jaar en word stilzwijgend verlengt elk jaar.

Mijn vragen zijn:
-1 mag dat wettelijk wel ?
-2 wij zijn niet op de hoogte van deze clausule, als je nu de website van anko bekijk staat daar niks over een clausule. Mag dat wel

Heb een rechtsbijstand verzekering lopen bij de ANWB

Hoor graag van jullie

Groeten
Edwin Kooy

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

In uw geval is de Wet van Dam niet van toepassing. U bent namelijk lid van de vereniging ANKO of u heeft een verzekering bij de ANKO. In principe geldt de opzegtermijn die u bent overeengekomen met het afsluiten van de polis. Een dergelijke voorwaarde kan eenzijdig  worden gewijzigd, maar hiervan dient u op de hoogte gesteld te worden. 

Op de website van de ANKO wordt vermeld dat de opzegging voor 1 november bij de ANKO binnen dient te zijn.  In de statuten van de ANKO valt te lezen dat er een opzegtermijn van 2 maanden zou gelden. Dit geldt wanneer u lid bent van de vereniging. Voor de verzekering kunnen andere voorwaarden gelden.

Op grond van de Wet Van Dam mag een consument een stilzwijgend verlengd contract op elke maand opzeggen, ongeacht de algemene voorwaarden.  De opzegtermijn mag niet meer zijn dan een maand. Voor het lidmaatschap van verenigingen of verzekeringen geldt dat er een langere opzegtermijn van toepassing kan zijn.  Deze vallen namelijk niet onder de Wet van Dam.***

Reactie van Edwin Kooy:

Beste David,

Bedankt voor je reactie.
We zijn alleen nooit ingelicht van de clausule waarin staat het opzegtermijn 2 maanden is ipv de nog steeds op de website staande polisvoorwaarden van deze verzekering (zie website onder) waarin staat dat het 1 maand is.
In deze polis staat ook dat ze de polis mogen wijzigen maar dan moeten ze de verzekernemer wel inlichten.

http://www.ankoverzekeringsdienst.nl/nl-NL/Zakelijke-kappersverzekeringen/ANKO-Zekerheidspakket-Salon

(Overigens zijn we geen lid meer van Anko, deze is al eerder opgezegt)

Hoor graag je reactie.
Groeten
Edwin Kooy***

Reactie van David Sjoer:

Geachte heer Kooy,

Het uitgangspunt is dat de maximale contractstermijn voor consumenten een jaar is en dat voor zakelijke contracten drie jaar geldt. Wanneer de overeenkomst stilzwijgend wordt verlengd, wordt deze omgezet in een contract van een jaar welke dagelijks opgezegd kan worden met een opzegtermijn van een maand. Zoals u zelf al aangeeft, bent u niet ingelicht over een wijziging van deze voorwaarden. In dat geval lijkt het erop dat de opzegtermijn in uw geval inderdaad een maand zou bedragen. 

Met vriendelijke groet,

David Sjoer