Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een camping als standaard altijd 2personen als basisprijs nemen ook als je rserveert voor 1 persoon, mag dit wettelijk?

Vraag gesteld door Campingzuidfrankrijk op 26 september 2017

Cala Gogo in Saint-Cyprien Plage gaat in 2018 alle type reserveringen op basis van 2 personen in rekening brengen, ongeacht of je als alleenstaande kampeerder een staplek huurt. Kom je met meer dan 2 personen dan kun je deze onder optieknop aangeven en zie je wat dat extra gaat kosten.
Ik ervaar dit als super onredelijk en wordt verplicht te betalen voor "gebakken lucht persoon". Kan en mag zoiets eigenlijk wel? Ik huur een stukje grond en kom met met eigen spullen dus geen extra kosten voor de camping.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op een camping in Frankrijk (Saint-Cyprien Plage) hanteert men een prijs op basis van 2 personen. Als u dus alleen op vakantie gaat, dient u toch voor 2 personen te betalen. U vraagt zich af of deze handelswijze geoorloofd is.

Bij beantwoording van de vraag ga ik uit van de Nederlandse wetgeving. Ik veronderstel dat de Franse wetgeving op dit punt niet veel zal verschillen.

Het staat een ondernemer vrij te bepalen welke prijzen hij hanteert. Ook mag hij bepalen dat de basisprijs gebaseerd is op twee personen.

Marktwerking zal hierbij zeker een rol spelen.

In de reisbranche is dit ook een veel besproken onderwerp; prijzen zijn gebaseerd op 2 personen. Reizigers die alleen een pakketreis willen boeken, betalen een toeslag.

Of u dient zich vervoegen naar de voorwaarden die de ondernemer van de camping stelt (betalen voor 2 personen), of op zoek gaan naar een in de buurt gesitueerden camping, welke dergelijke voorwaarden niet hanteert.