Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog bedrag aan entreegeld gerechtvaardigd op vakantiepark?

Vraag gesteld door Robert251267 op 18 april 2017

Onlangs heb ik chalet gekocht op Succespark de Bonte Vlucht in Doorn. Daar werd ik geconfronteerd met € 1.500,- entreegeld, bedoeld om infrastructurele kosten mee te betalen (naar zeggen van het park). Het chalet zelf is al aangesloten op nutsvoorzieningen. Ik was nogal overvallen hierdoor maar hebt het formulier met kosten wel getekend; nog niet betaald. Heeft het park het recht volgens de RECRON voorwaarden om zo'n hoog bedrag aan entreegeld te heffen? Ik wil niet direct het conflict opzoeken als nieuwe bewoner maar ik wil ook niet onevenredig veel startgeld betalen. Wat adviseert u mij te doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs een chalet gekocht op recreatiepark 'De Bonte Vlucht' te Doorn (lid RECRON). In de door u getekende koopovereenkomst staat onder meer vermeld dat u entreegeld ter grootte van € 1.500,- verschuldigd bent, als zijnde infrastructurele kosten. U vraagt zich af of dergelijke (substantiële) kosten wel in rekening mogen worden gebracht.

Op grond van de RECRON-voorwaarden mag de ondernemer aansluit- en/of aanlegkosten in rekening brengen aan de recreant. Berekende kosten moeten echter wel redelijk zijn. Bovendien dienen de kosten onderbouwd te worden.

Zou u ons ter beoordeling een kopie van de overeenkomst kunnen mailen?



***

Reactie van Robert251267:

Beste Michiel, Ik wil graag de overeenkomst mailen. Op welk mailadres kan ik je bereiken? groet, Robert



***

Reactie van Robert251267:

Goedemorgen Michiel, ik heb de informatie via het contactformulier op de ANWB website verstuurd. groet, Robert



***

Reactie van Robert251267:

Beste Michiel, heb je de voorwaarden reeds ontvangen? Ik heb ze via het contactformulier gemaild. groet, Robert



***

Reactie van Marika Oliviera:

Kunt u betreffende overeenkomst sturen naar experts@anwb.nl. Op die manier kunnen wij het sneller in behandeling nemen voor u.




***

Reactie van Michiel Claesen:

Inmiddels heb ik u gisteren tevens per e-mail nader bericht.

RECRON voorwaarden
Kort samengevat mag een ondernemer op grond van de RECRON-voorwqarden géén entreegeld heffen. De Geschillencommissie heeft hier reeds eerder - in een vergelijkbare kwestie - uitspraak gedaan in het voordeel van de recreant.

Aansluitkosten
Wél mag een ondernemer aansluitkosten in rekening brengen; maar dat is doorgaans 'tientjeswerk'.

Aanlegkosten
Ook mag een ondernemer aanlegkosten in rekening brengen aan de recreant. Dit betreft een percentage van de in redelijkheid gemaakte kosten, welke over een tijdsbestek van 10 jaar wordt afgeschreven. Vertrekt u na 3 jaar van de camping, dan heeft u recht op teruggave van 70% van de betaalde aanlegkosten.

Conclusie: nu uit de door u toegezonden bijlagen niet blijkt, dat er sprake is van aansluitkosten en/of aanlegkosten, is het de ondernemer niet toegestaan onderhavige kosten bij u in rekening te brengen.

Adviseer u deze kosten - via de aanwezige VvE - bij de ondernemer ter discussie te stellen.

Geschillencommissie
Komt u er niet uit met de ondernemer, dan kunt u het geschil ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.

Meer informatie overproblemen op de camping vindt u op onze website.