Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regelgeving e-bike en fatbike gebruik onder jongeren

Vraag gesteld door M. van Tienen op 3 oktober 2023

Mijn zoon van 12 jaar is vanochtend in het centrum van Purmerend staande gehouden door de politie. Hij fietste op zijn ebike met het merk Himiway naar school. De ebike biedt ondersteuning tot 25 km pu en heeft een gashendel met ondersteuning tot 6 km. Mijn zoon werd verteld dat hij niet op deze fiets mag fietsen vanwege de gashendel en moest te voet zijn weg vervolgen. Mijn zoon was hevig ontdaan.
Ik heb  de betreffende fietshandelaar gebeld. Deze vertelde me dat mijn zoon wel degelijk op de ebike mag fietsen en dat hij vaker het bericht krijgt dat kinderen ten onrechte door de politie worden aangehouden. Ik heb daarop het algemene nummer van de politie gebeld. De betreffende dame vertelde me na overleg met haar collega’s dat mijn zoon niet op deze ebike zou mogen fietsen omdat hij nog geen 16 jaar oud is en dat de regels niet duidelijk zouden zijn. Ik kan niets vinden dat haar verhaal ondersteunt.
Wie heeft gelijk?
Graag verneem ik van u.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt specifiek naar de regelgeving omtrent e-bike gebruik.
In dit artikel Wetgeving en regels voor elektrische fietsen | ANWB hebben wij voor u uitgeschreven wat de huidige regelgeving is.

Himiway

Wat u kunt onderzoeken is of de Himiway fiets van uw zoon voorzien is van een EPAC certificering.
Hierover kunt u via deze link Nederlandse en Europese wetgeving elektrische fietsen | RAI Vereniging meer informatie vinden.
Wanneer de fiets voorzien is van een EPAC certificering dan voldoet deze aan de Europese norm en mag uw zoon hier legaal op fietsen.

Eisen zoals:

  • ondersteuning tot een maximale snelheid van 25km/ph
  • wandelondersteuning tot 6km/ph (kan met een gashendel of drukknop bedient worden)
  • maximaal nominaal motorvermogen van 250 Watt

staan in de norm EN-15194 uitgeschreven.

Jongeren onder de 16 staan ter discussie met betrekking tot e-bike gebruik. Het negatieve imago van veelal illegale fatbikes en ook de vele e-bike ongevallen met veelal zeer jonge weggebruikers zijn hier de veroorzaker van.  Maatregelen zijn hier nog niet op getroffen en wij volgen deze materie vanuit de ANWB nauwgezet.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.