Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische Grant Sinclair Iris etrike met een topsnelheid van 45km/ph

Vraag gesteld door R. Bakker op 23 juli 2023

Graag zou ik de richtlijnen/ bepalingen/ voorwaarden willen vinden voor het gebruik van een velomobiel met driewielen. Met elektrische ondersteuning tot 45 km/ u. Waar kan ik deze vinden? Bijvoorbeeld wat is het maximum vermogen van de elektrische motor? Aan welke eisen moet de fiets voldoen voor de RDW keuring? De RDW is hier ook heel vaag in, net of ze het zelf niet weten.
Het gaat bijvoorbeeld om: https://www.grantsinclair.com/

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt wat de richtlijnen, bepalingen of voorwaarden zijn voor het gebruik van een velomobiel met elektrische ondersteuning tot 45km/ph.

Hieronder licht ik mijn antwoord toe:
In Nederland vallen de speedpedelecs onder de bromfiets wetgeving en worden deze niet als fietsen gezien. Doordat de regelgeving nog niet uniform is zijn er verschillen over de plaats op de weg voor de speedpedelec. In de provincie Utrecht loopt momenteel een proef met ontheffing voor speedpedelec eigenaren om gebruik te mogen maken van het fietspad. De maximum snelheid is hierbij verlaagd naar 30km/ph. Wanneer er harder gereden wordt dient het voertuig zich op de rijbaan te begeven.

Wanneer u een trike als speedpedelec geregistreerd wilt krijgen dan kan dat enkel wanneer het voertuig een Europese typegoedkeuring heeft. Dit is iets wat u uit zult moeten zoeken.

Eisen en voorwaarden bij gebruik

  • De elektromotor van een elektrische trike mag maximaal 4kW aan vermogen afgeven.
  • De bestuurder dient ouder dan 16 jaar te zijn.
  • De bestuurder dient in het bezit te zijn van een AM rijbewijs
  • De bestuurder dient een helm te dragen, mits de trike is voorzien van goedgekeurde gordels
  • Het voertuig dient voorzien te zijn van een WA verzekering
  • Het voertuig dient voorzien te zijn van een kentekenplaat

Concluderend:
U vraagt om de eisen van een fiets en daar valt dit voertuig niet onder ondanks dat er getrapt moet worden. Een voertuig als de Grant Sinclair Iris etrike is alleen geregistreerd te krijgen op het moment dat het voertuig een Europese typegoedkeuring bezit.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.