Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beoordeling constructiefout voorvork en frame Cowboy

Vraag gesteld door O. de Weerdt op 26 november 2023

Na een botsing is mijn Cowboy fiets in 2 delen gebroken. De breuk heeft plaatsgevonden op de overgang van frame met voorvork, precies op de lasnaad. De firma Cowboy wijst haar verantwoordelijkheid af en wil het gebroken frame niet beoordelen.
Graag wil ik van een deskundige een oordeel of deze schade (gedeeltelijk) berust op een constructie fout.
Uiteraard snap ik dat de fiets niet bedoeld is om mee te botsen op een betonblok, maar dat een fiets breekt is voor mij verbijsterend en ver beneden mijn standaard van wat een fietsongeluk aan schade kan opleveren. Voor alle duidelijkheid-de fiets kan niet harder dan plm 26-27 km/uur en mijn lichaamsbouw is vrij gemiddeld: 80 kg bij lengte 183 cm.
Wie kan mij helpen bij het beoordelen of er sprake is van een constructie fout aan het frame?

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt waar u terecht kunt om onafhankelijk deskundig te krijgen met betrekking tot uw gebroken voorvork.

Hieronder licht ik mijn antwoord toe:
De firma Cowboy schrijft in hun garantie voorwaarden dat aanspraak maken uitgesloten is wanneer de schade is ontstaan na een ongeval. Wanneer u de schade door een onafhankelijke partij beoordeelt wilt hebben zult u opzoek moeten gaan naar een fietsenmaker. Deze kan een schade expert inzetten. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn. Wanneer u in het bezit bent van een rechtsbijstand verzekering kan het uitkomst bieden contact op te nemen met hen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.