Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wetgeving e-bikes

Vraag gesteld door G. Pijper op 12 maart 2023

Ben ontwerper/bouwer van fietsen. N.a.v. Wat mag wel en wat mag ik niet ( uit de Kampioen van 4 juni 2022)bouwen; zoals een driewieler zonder trap ondersteuning (2 Wielen voor) als innovatief voertuig met grote wielen (28 of 24 of 20 inch) met een Max. snelheid van 25 km/u met “gas hendel”. Of b.v. een soort Segway met drie wielen. Zonder RDW-keuring. Graag uw informatie, nu de nieuwe regels op 1 januari 2023 zijn ingegaan.
Vriendelijke groet,

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt waar een innovatief voertuig aan moet voldoen. Ten eerste moet ik u meedelen dat er geen nieuwe regelgeving van kracht is geworden per 01-01-2023. De huidige wetgeving is nog niet aangepast. Dit betekend dat een e-bike moet voldoen aan de norm EN-15194. Hierin staat het volgende beschreven: gashendel mag ondersteunen tot 6km/ph, maximale snelheid is 25km/ph met elektrische ondersteuning en het motorvermogen mag bij constante afgifte maximaal 250 Watt bedragen.

Ik wil u aanraden om het LEV-kader te volgen. Na de zomer van 2023 wordt er in de tweede kamer het besluit genomen. De nieuwe regels voor stepjes, aangepaste voertuigen en bakfietsen zullen op zijn vroegst in 2024 in werking treden.