Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schaarfietsendrager gebruik in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 april 2023

In NL gebruik ik al jaren, heel vaak, de V-vormige fietsdrager, het simpele type zonder verlichtingsbalk. Wit kentekenplaatje eraan,  klaar. Is NL is dat toegestaan. In Duitsland of België heb ik ook nooit een probleem gehad of iets gehoord. Maar hoe is dat in Frankrijk?

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt waar u wettelijk aan moet voldoen op het moment dat u fietsen vervoert op de V-vormige schaarfietsendrager. Ook geeft u aan dat het in Nederland volstaat om enkel een witte kentekenplaat aan de fietsendrager te hangen.

Hieronder mijn antwoord:
Het is niet waar dat u zonder verlichtingsbalk de fietsen mag vervoeren in Nederland. Wanneer de fietsen het zicht op uw achterverlichting of kentekenplaat hinderen bent u verplicht een verlichtingsbalk met kentekenplaat te gebruiken. Datzelfde geldt voor België, Duitsland en Frankrijk.

Om die reden biedt de ANWB een schaarfietsendrager aan met vaste verlichting.

Conslusie en advies

Het maximale draag gewicht van de universele zwarte schaarfietsendrager is 30 kg (de ANWB schaardrager zit op 40 kg). Dit gewicht bereikt u met twee fietsen vrij snel. Vanwege de constructie van de drager en de stabiliteit van de fietsen is de schaarfietsendrager meer geschikt om te gebruiken bij een korte rit.