Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ongeschikte fiets

Vraag gesteld door M. Düttmann op 21 oktober 2022

Waarom is de lichamelijke konditie van de fietser geen kriterium in het keuze-menue? Ik heb een fiets met Bosch-middenmotor waarvan de trapondersteuning bepaald wordt door de een trapsensor en niet door een rotatiesensor. Ik veronderstel, dat u weet waar ik het over heb!!! Volgens de batterij-capaciteit heb ik een aktie-radius om de 100/120 km. Echter ik kan in heuvelachtig terrein maar 50 km rijden, dan is mijn kracht op en ben ik moe, omdat ik onvoldoende ondersteuning krijg ondanks dat ik de hoogste ondersteuning heb ingesteld. \de accu is dan nog meer dan half vol.
Als ik de informatie van Bosch goed begrepen heb, had ik dezelfde fiets ook met rotatie-ondersteuning kunnen kopen. Niemand, nog de experts van de ANWB principieel (in het keuzemenue) nog de fietsenhandelaar actueel (hij heeft mij gezien en mijn oude leeftijd) hebben dit aspekt aan de orde gesteld. Ik heb het zelf moeten ervaren en zit nu met een voor mij en mijn recreative touren bv in de Amsterdamse Waterduinen volledig ongeschikte fiets.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt waarom conditie geen criterium is en het antwoord is simpel.

Dat is voor iedereen verschillend en geen hard feit, wat het zeer lastig maakt hier iets over te zeggen. Ik ben het niet met u eens dat het missen van één sensor uw fiets ongeschikt maakt. Er zijn meerdere factoren zoals wat voor eindaandrijving u heeft. Als u een fiets heeft aangeschaft met een onderhoudsvrije versnellingsnaaf dan kan die ook debet zijn aan het feit dat u in heuvelachtig landschap ondersteuning mist en veel meer kracht moet leveren. De gekozen versnelling en de snelheid waarmee u de heuvel aanrijdt zijn ook van invloed op de mate van ondersteuning. Hier zult u mee moeten experimenteren. Het fenomeen waarbij u maximale ondersteuning heeft als alleen de trappers rond draaien wordt “spookfietsen” genoemd. Fietsen die dit kunnen zijn veelal voorzien van een rotatiesensor in combinatie met een voor- of achterwiel elektromotor.

Bosch middenmotor

De Bosch middenmotoren zijn voorzien van drie sensoren, namelijk: rotatie, kracht en snelheid. Er is alleen wel verschil in kracht tussen de verschillende lijnen van Bosch. Zo is de Active Line beter geschikt voor stadsgebruik en kunt u sportievere eigenschappen en meer kracht verwachten van een Performance Line.

Actieradius

Met betrekking tot de actieradius: Bosch geeft 100/120km op als u zelf heel veel schakelt en in de Eco-stand fietst. Op het moment dat u de Turbo stand kiest en veel elektriciteit verbruikt zal de actieradius afhankelijk van uw lichaamsgewicht, de bandenspanning en de grootte van uw accu ergens tussen de 40 en 50km maximaal zijn.