Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderdelen levering Stella

Vraag gesteld door op 25 oktober 2022

Moet een fietsfabrikant meewerken om je fiets door een willekeurige fietsenmaker te laten onderhouden.
Dus moet een fietsenmaker onderdelen kunnen betrekken bij de fabrikant zoals controller e-bike en software hiervoor? Fabrikant is Stella.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

 

U vraagt of het wettelijk is toegestaan om als fabrikant geen onderdelen of software te leveren aan de vakhandel.

Fietsfabrikanten gebruiken hun eigen software en protocollen. Binnen deze software en protocollen is geen standaard aangebracht en de fabrikanten worden nog niet verplicht omdat te doen. Hierdoor heeft een fietsenmaker voor verschillende systemen aparte hard- en software nodig om fietsen uit te kunnen lezen. Stella kiest ervoor om dit niet uit te zetten onder de fietsenmakers, maar om deze expertise in eigen beheer te houden. Op deze manier behandelen zij ook specifieke Stella onderdelen zoals de door u benoemde controller. Het is opzichzelfstaand niet verboden om een product te ontwikkelen en dit product exclusief via eigen kanalen te verkopen. Mogelijk maakt Stella met deze handelswijze wel misbruik van een machtspositie. U kunt overwegen om een klacht in te dienen bij de ACM omtrent het mogelijke misbruik van een machtspositie door Stella. Een dergelijke klacht kan tot gevolg hebben dat Stella een bestuurlijke boete krijgt opgelegd.

Ik raad u aan om een afspraak te maken met Stella over een snelle aflevering en montage van het onderdeel, zodat u weer zo snel mogelijk gebruik kunt maken van uw fiets.