Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nut GPS trackers

Vraag gesteld door A. Louwerse op 1 januari 2023

Wat is het nut van een tracker op de fiets? Het is heel gemakkelijk om deze met een stompe beitel en hamer los te tikken. Daarna weggooien of op een andere fiets plakken en je kunt de fiets zo meenemen. Zelf heb ik een fiets met ingebouwde tracker in de middenmotor, dit zegt echter ook niets. Zelf geprobeerd: afdekkap loshalen, tracker verwijderen, afdekkap vastzetten. Dit kostte mij 1,5 minuut. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat die trackers gewoon een verdienmodel zijn.
 

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

 

U vraagt wat het is nut is van een GPS tracker op de fiets, behalve dat het een verdienmodel is van de aanbieder.

Redenen

Het klopt inderdaad dat er (fiets)verzekeringen zijn die acteren op het feit dat de e-bike is voorzien van een GPS tracker om zo de opsporing gemakkelijker te maken. Ook zijn er instanties die de data verwerken van GPS trackers om zo bijvoorbeeld gevaarlijke situaties inzichtelijk te krijgen.

Deelfiets apps maken ook op grote schaal gebruik van een GPS signaal zodat u als gebruiker kunt zien in de app waar er een deelfiets beschikbaar is. Werkgevers en wagenparkbeheerders kunnen GPS route historie gebruiken om aan te tonen dat het een zakelijke rit is geweest. Achteraf geplaatste GPS trackers kunnen gemakkelijk te verwijderen zijn, lastiger wordt het verwijderen wanneer de fietsfabrikant de tracker gaat integreren in de fietselektronica.