Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Helmplicht gemotoriseerde Spartamet

Vraag gesteld door op 4 december 2022

spartamet, fiets met hulpmotor, bouwjaar 1992. kan fietsen zonder gebruik te maken van de hulpmotor. Inmiddels enige jaren voorzien van blauw kenteken.
In welke categorie valt dit transportmiddel volgens Wegen verkeerswet en geldt hiervoor helmplicht en rijden op de rijweg (als fiets!) per 1 jan 2023?. de verzekering schaalt deze fiets in als een e-fiets.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

 

U vraagt in welke categorie het transportmiddel de Spartamet valt. U vraagt dit omdat de Spartamet als normale fiets bereden kan worden en met hulp van de verbrandingsmotor.

Snorfiets

De Spartamet valt in de categorie snorfiets, hierom is de fiets herkenbaar als snorfiets, voorzien van het oranje plaatje op het voorspatbord en is de Spartamet verzekeringsplichtig. Als bestuurder van een Spartamet bent u vanaf 01-01-2023 verplicht een helm te dragen. Dit mag een bromfietshelm zijn of een helm welke aan de speed pedelec NTA8776 norm voldoet.

Conclusie

Het rijden op het fietspad is vanaf 01-01-2023 nog steeds toegestaan mits anders aangegeven met verkeersborden. Utrecht en Amsterdam vormen de uitzondering omdat hier het rijden op de weg en de helmplicht al zijn ingevoerd.