Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geforceerde trapkracht

Vraag gesteld door op 31 oktober 2022

Mijn nieuwe e-bike vouwfiets dwingt je tot een snelheid van 20 km per uur op hulpstand 1.
Zelf doe ik amper nog wat;
kan alleen de snelheid verlagen door steeds om de 4x trappen even te stoppen met fietsen.
Hoe kan dit en hoe verhelp je dit !!??
De verkoper beweert dit komt doordat er een trapsnelheid sensor op zit.
Mijn vraag is hoe kan dit, dan zou iedereen zo snel moeten fietsen op de laagste motorhulpstand. Nogmaals de fiets forceert je tot deze snelheid!
Bovendien e-bike is er om het trappen wat lichter voor je te maken, maar niet om de trapkracht voor ruim 90% van je over te nemen

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

 

U vraagt hoe het mogelijk is dat uw vouwfiets met een paar omwentelingen van de trapas u voortstuwt naar de 20km/ph.

De trapsensor is een rotatiesensor en als die omwentelingen waarneemt dan gaat de computer de elektromotor aansturen. Ik weet niet om welk merk en model vouwfiets het gaat. Wel weet ik dat de duurdere systemen fijner af te regelen zijn en gebruik maken van meerdere sensoren, zoals: een krachtsensor en een snelheidssensor. De fietsenmaker kan daarbij vaak ook instellingen in de computer wijzigen. Als uw verkoper aangeeft dat dit enkel aan de trapsensor ligt dan is dat in combinatie met de computer en is het de vraag of daar instellingen van te wijzigen zijn. Dit zouden de specifieke rijeigenschappen van de vouwfiets omschrijven en hierom is het altijd aan te raden om een proefrit te maken.

De mate van ondersteuning is ook afhankelijk van welk motorsysteem u kiest. Een voor- of achterwiel motor heeft hele andere rijeigenschappen dan een fiets met een middenmotor. Dit verklaart enigszins waarom niet iedereen op een elektrische fiets geforceerd wordt richting de 20km/ph.