Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietskar gebruik veilig bij hele jonge kinderen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 februari 2023

We overwegen de aanschaf van een fietskar voor het (al fietsend) vervoeren van onze 8-maanden oude tweeling.
Graag weet ik wat meer over de veiligheid. Wat betreft leeftijd waarop fietsen met fietskar veilig is lees ik zeer uiteenlopende adviezen (de ene bron zegt vanaf 3 maanden; Thule zegt pas vanaf 1 jaar). Wat is er echt bekend over letsels door vervoer in een fietskar? Tot wanneer zijn de trillingen mogelijk schadelijk?
En is bekend hoeveel ongelukken er gebeuren met fietskarren (bv aanrijdingen door auto’s)?
Zijn er merken die beduidend meer veiligheid bieden?

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt wat de aan te raden leeftijd is voor het gebruik van een fietskar.

Er is geen officieel onderzoek beschikbaar over de veiligheid van de fietskar. De nadelen van een fietskar zijn dat de kinderen niet zichtbaar zijn. Op het moment dat kinderen zo jong zijn dat zij nog niet de kracht hebben om hun eigen hoofd op te tillen zou dat ernstige problemen op kunnen leveren. Hierom is het advies om kinderen pas in zitjes te vervoeren op de fiets op het moment dat zij zelf instaat zijn de kruiphouding aan te nemen en het liefste zelfstandig rechtop kunnen gaan zitten ( +/- vanaf 6 maanden).

Trillingen mogelijk schadelijk

U vraagt tot welke leeftijd trillingen schadelijk kunnen zijn of het shaken baby syndroom kunnen veroorzaken. Ook over dit onderwerp is tot nu toe geen officieel onderzoek gedaan. Wat ik voor u heb kunnen vinden is dit artikel van de fietsersbond.
De belangrijkste tips hier zijn: Gebruik je verstand, verlaag eventueel de bandenspanning en pas de snelheid aan.

Onderzoek naar fietsongelukken bij kinderen
VeiligheidNL heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd waarin zij aangeven dat kindervoeten tussen de spaken in 80% van de gevallen de oorzaak is voor fietsongelukken bij kinderen. Het verslag leest u hier.