Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsen vervoeren met de Peugeot 2008e

Vraag gesteld door op 20 november 2022

Ik zou graag een fietsendrager met hangende lading voor op de achterklep van onze elektrische auto monteren, omdat wij geen trekhaak hebben (en ik liever geen fietsen op het dak zet). Nu kwam ik zelf bij een Outway Hanging (2 of 3) Fietsendrager van Thule uit. Echter is hierbij het kenteken/achterverlichting niet goed zichtbaar als er fietsen aan hangen, wat wel wettelijk verplicht is. Nu bestaat er een lichtbalk van Thule, waarop een wit kenteken geplaatst kan worden die tevens verlichting biedt. Essentieel detail is wel dat de auto moet zijn uitgerust met een elektrische 7- of 13-polige connector voor koppeling van de lichtbak aan de auto. Laat onze Peugeot 2008e (of de meeste andere EV's) dat nou niet hebben, wat mij ook logisch lijkt omdat er over het algemeen ook geen trekhaak op mag. Mijn vragen zijn dan ook; Komt het erop neer dat deze fietsendrager met fietsen niet achterop onze elektrische auto mag (of is het niet werken van de verlichting op de lichtbalk niet strafbaar als het witte kenteken wel zichtbaar is)? En is er eventueel een alternatief product (fietsendrager en/of lichtbalk) die wel geschikt is voor een EV zonder trekhaak en elektrische connector? Uw klantenservice collega waarmee ik hierover contact heb gehad gaf aan dat Thule zelf in ieder geval geen alternatief heeft.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

 

U vraagt wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot fietsen vervoeren aan een hangende achterklepdrager.

Het vervoeren van één of twee e-bikes met een dergelijke drager kunt u wel vergeten. De hangende drager is hoogstens geschikt voor twee lichte (race)fietsen met een maximaal gewicht van 45kg, en aan te raden is om daar onder te blijven.
U schrijft dat u geen trekhaak heeft, het is wel mogelijk om een trekhaak te laten plaatsen onder uw Peugeot 2008e. De kogel die geplaatst wordt op de trekhaak mag alleen gewicht dragen (maximaal 70kg) en mag niets trekken. Mocht u toch geen trekhaak onder uw auto willen hebben dan zult u wel aan de garage moeten vragen of zij de trekhaakstekkerdoos willen monteren. Dat is uw enige mogelijkheid om een lichtbalk te kunnen gebruiken op een achterklepdrager.

Het alternatief wat u heeft is om fietsen te huren op locatie wanneer u deze niet zelf mee kunt nemen met uw EV.