Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Eigenaarschap defecte e-bike accu na vervanging

Vraag gesteld door A. de Jong op 16 april 2023

Ik wil mijn elektrische fiets laten repareren, de batterij en de cartridge moeten vervangen worden volgens Van Moof. Nu wil ik na de reparatie de kapotte onderdelen zelf hebben, maar Van Moof zegt dat dit niet kan omdat zij verantwoordelijk zijn dat de onderdelen niet zomaar in het milieu te recht komen. Hebt ik recht op deze onderdelen( het is geen garantie, ik betaal er zelf meer dan €1000,00 voor)
Graag verneem ik van u wat mijn rechten zijn.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt wat de reden is waarom Van Moof de kapotte accu niet afstaat aan u terwijl u daarom vraagt. Ook vraagt u of u recht heeft op deze onderdelen.

Hieronder licht ik mijn antwoord toe:

  1. De reden dat Van Moof de kapotte accu niet afstaat heeft meerdere redenen.
    - Een daarvan is het milieu, de accu moet in het juiste kanaal terecht komen om gerecycled te kunnen worden.
    - Brand gevaar, de accu wordt niet zonder reden vervangen. Wanneer lithium-ion cellen beschadigd zijn worden ze instabiel en neemt de kans op een accu brand toe. Hiervoor hoeft de accu niet geladen te worden, schokken door vervoer kunnen al voldoende zijn om de brand te laten ontstaan.
  2. Heeft u recht op de defecte accu, het antwoord daarop is nee. Bovenstaande antwoorden bij punt 1 verklaren waarom de fietsenmaker de accu niet meegeeft aan u.