Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BAHA gehoorapparaat in combinatie met fietshelm

Vraag gesteld door W. Wonink op 19 oktober 2022

Ik heb een snorscooter en ben vanaf verplicht een helm te dragen, maar omdat ik een BAHA heb (een hoorimplantaat) past geen enkele helm. Ik zal vast niet de enige in Nederland zijn met dit probleem. Bestaat er een mogelijkheid dat julie ons kunnen helpen hiermee, bijv door een aangepaste helm te maken? Misschein hebben jullie een andere oplossing?

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

 

U vraagt of er oplossingen zijn met betrekking tot de fietshelm en uw BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) gehoorapparaat.


De snorscooters hebben inderdaad vanaf 01-01-2023 een helmplicht. U mag op de snorscooter een helm dragen die voldoet aan de NTA-8776 norm geschikt voor speed pedelec (45km/ph) fietsen of aan de bromfietshelm ECE 22.05 norm. In beide gevallen is de vorm van de helm dusdanig ontwikkeld dat het een maximale bescherming geeft aan het hoofd tijdens een val of aanrijding. Deze mate van bescherming van het hoofd staat uitgeschreven in de normen waaraan helmfabrikanten moeten voldoen.

Mijn vermoeden is dat u beter af bent met een bromfietshelm dan met een (speed pedelec) fietshelm. De reden daarvoor is dat de vulling van een fietshelm hard is en weinig meegeeft. Bij een bromfietshelm is de vulling zacht waardoor u waarschijnlijk minder last heeft van uw BAHA gehoorapparaat. Ook hier geldt dat u verschillende helmen zal moeten uitproberen om te zien van welke helm u het minste last heeft.
 

Reacties

H. Weis

Auteur - 30 augustus 2023

Voor Baha dragers is geen helm beschikbaar. Mensen die denken dat het met een bromfietshelm wel kan zijn niet gehinderd door enige kennis. Enige optie is: geen helm of geen Baha dragen maar dan een bordje SH achterop je vervoermiddel.
De Nederlandse benaming voor BAHA is botverankerd hoor toestel, dit voor de mensen die de Engelse benaming niet kennen.
Ook Cochlear heeft over dit punt al vragen gehad maar tot nu toe geen oplossing. Daarbij komt nog dat het Baha implantaat niet op een vastgesteld punt in de schedel wordt geïmplanteerd. Dit verschilt per persoon, een standaard opening is geen optie. Zal voor het merendeel aangepast moeten worden. Aangezien daar veel geld mee gemoeid is zal het moeilijk zijn hier een markt voor te vinden. Dan heb ik het nog niet eens over de verzekering van de Baha gehad.

H. Schuuring

Auteur - 14 april 2023

Ik heb hetzelfde probleem voor de helm en de elektrische fiets. Ik reed zonder helm maar met gehoorapparaat. Op aanraden van de ANWB Expert ga ik nu met helm en buitenspiegel zonder gehoorapparaat. Elk contact met het gehoorapparaat levert inderdaad veel te veel herrie op

W. Wonik

Auteur - 2 januari 2023

Als ik een helm o.i.d draag gaat de Baha rond piepen en niet zo zacht ook waardoor je niets meer hoort. Dus nee, een helm zonder aanpassingen is geen optie!