Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem schakelen tussen ondersteuningsstanden

Vraag gesteld door op 28 juni 2022

Van mijn Canondale ebike wil de ondersteuningsstand wel omhoog, maar niet meer omlaag. Hoogste stand turbo wil niet terug naar eco. Display op andere fiets gezet, dan kan de ondersteuningsstand wel teruggebracht worden. Contactpunten schoon gemaakt, display gereset. Helpt allemaal niet. Ook ander display geeft zelfde probleem. Ondersteuning blijft wel functioneren. Betreft fiets met Bosch middenmotor.

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U geeft aan problemen te hebben met het schakelen tussen de verschillende ondersteuningsstanden van uw Cannondale e-bike.

Doordat u schrijft dat u het Bosch display kunt afnemen, vermoed ik dat u het Intuvia display van Bosch op uw fiets heeft zitten.
De schakelaar welke naast uw handvat op het stuur zit, kan de veroorzaker zijn van dit weigeren. De schakelaar kost +/- 50 tot 60€ exclusief het arbeid van uw fietsenmaker om deze te vervangen.

 

Reacties:

P. van Duin

Auteur - 26 mei 2023

Ik heb bijna het zelfde probleem echter als ik mijn Bosch display Intuvia verwissel met die van mijn vrouw op mijn fiets van haar identieke fiets kan ik wel terug schakelen en neemt als ik mij Bosch display Intuvia terugplaats die stand over en kan weer alleen omhoog schakelen

Wouter

ANWB Expert - 2 juni 2023

U vraagt wat de reden kan zijn waarom uw fiets wel wisselt van ondersteuning stand met het display van de fiets van uw vrouw en niet met uw eigen display.

Hieronder licht ik mijn antwoord toe:
Wanneer u met de schakelaar op het fietsstuur van ondersteuning stand wisselt dan loopt dat signaal via uw boardcomputer. Ik heb het vermoeden dat de boardcomputer van uw vrouw wel contact maakt en die van u niet.
Dit kan twee oorzaken hebben:

  1. De contactpunten zijn vies of aangeslagen
  2. De contactpunten zijn versleten, in dit geval zult u de fietsenmaker moeten vragen om de docking te vervangen.

In de bijlage treft u een afbeelding aan met daarin de verschillen van de Intuvia docking.
Het verschil tussen het ‘oude type’ en het ‘nieuwe type’ docking is dat Bosch de contactpunten van de stuurschakelaar met goud belegt heeft. Dit zou resulteren in een beter contact.

Wanneer de contactpunten zijn aangeslagen dan kunt u deze reinigen door een elektro contactspray te gebruiken en het contact zeer licht op te schuren met staalwol of schuurpapier. U dient hier voorzichtig mee te zijn, want door materiaal weg te schuren kunt u het contact verslechteren.