Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn Panasonic accu 16Ah

Vraag gesteld door N.J. Snel op 30 juli 2020

Mijn accu geeft na 7 jaar nog een conditie aan van 3 lampjes ca 55 tot 60%. Mijn fietstochtjes hebben een reikwijdte van 20 tot 40 km doorgaans vlak. Is de accu al aan vervanging toe? Ik lees dat vele accu’s 5 tot 8 jaar meegaan, maar is toch afh. van hoe ga je er mee om? Staat hij in weer en wind en hoeveel km heb je gereden. Met mijn accu heb ik 8300 km gereden en staat na rijden in droge afgesloten vorstvrije ruimte. Graag advies?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Panasonic accu, en u heeft nog ongeveer 60% aan capaciteit over. U vraagt of uw accu aan vervanging toe is.

Een accu gaat in de meeste gevallen niet van het ene op het andere moment kapot. Wat normaal is, is dat de capaciteit, na verloop van tijd en na het bereiken van veel laadcycli, achteruit gaat.

Een signaal van een accu die het aan het begeven is, is dat die niet meer volledig opgeladen kan worden. Dit in combinatie met de leeftijd van 7 jaar is ook niet heel gek. Uw accu gaat richting het einde van de normale levensduur.

Zo lang u er met de ritten die u maakt, geen last van heeft van het feit dat de accu niet meer zijn volledige capaciteit heeft, hoeft u die nog niet te vervangen.
Wel moet u er rekening mee houden dat een langere rit of een keer flinke tegenwind, onverhoopt kan resulteren in een uitgeputte accu. De fiets zal echter wel blijven fietsen, maar dan zonder ondersteuning.

Wilt u dit risico niet lopen, dan zou u kunnen overwegen de accu binnen niet al te lange tijd te vervangen. Op onze website vindt u meer informatie over het vervangen van fietsaccu's.