Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager verloren tijdens het rijden

Vraag gesteld door op 4 mei 2021

Graag geef ik een leerzame ervaring door die zeker voor e-bikes op de drager aan de verkeersveiligheid kan bijdragen.
Ik heb namelijk ooit op de snelweg tijdens een storm de fietsendrager met 2 fietsen plus kinderfiets verloren doordat de klemconstructie het begaf en afbrak. Gelukkig belandde het geheel in de vluchtstrook en niet tussen andere auto’s…….
Sindsdien zorg ik voor een extra verbinding tussen de drager/de fietsen en mijn auto (stationcar met dakrail en/of imperiaal).
Ik leg een spanband of stevige lijn om de fietsframes en de drager en verbind die kruiselings naar de dakrails/imperiaal. Zo kan ik het geheel nooit meer verliezen en worden zijdelingse bewegingen opgevangen. Dit geeft ook een extra barrière tegen dieven, en bij gebruik van de fietsen is het eenvoudig los te maken. Bij het vervoer van twee zware zeekano’s op de imperiaal doe ik hetzelfde met een lijn van de kanopunten naar de trekogen/trekhaak - ook daarin ben ik door losrakende kano’s wijzer geworden.
Omdat ik nooit zie dat automobilisten deze extra veiligheid toepassen maar wel tot 3 zware fietsen achterop hebben, die bij storm of een uitwijkmanoeuvre onstabiliteit veroorzaken – of erger, geef ik deze tip graag door voor op uw website, want die gevaarlijke ervaring gun ik anderen ook niet.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

Dank voor uw tip om bij vervoer van fietsen op fietsdragers of kano's met extra spanbanden vast te maken tijdens stormachtig weer. Dit allemaal helaas na een zeer vervelende ervaring.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een fietsendrager afbreekt. Het is dan ook zeker bij het plaatsen van de fietsdrager belangrijk de kogeldruk en maximale capaciteit van de drager te respecteren. Meer informatie hierover is nog te vinden op fietsdrager monteren, zo doe je dat?

Onze experts hebben uw tip niet uitgeprobeerd dus we kunnen uw tip (nog) niet toevoegen aan ons advies, maar door het plaatsen op dit platform (bij deze) heeft u in ieder geval de leden die met volle fietsdragers rijden gewaarschuwd.