Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsaccu: binnen of buiten (in schuur) bewaren?

Vraag gesteld door op 12 december 2021

Onlangs las ik in de Kampioen een artikel over fietsaccu’s. In het artikel staat dat je de accu vanwege brandgevaar bij voorkeur niet in huis moet bewaren.  

Ik heb echter altijd begrepen dat het niet goed zou zijn om de accu in de fiets te laten zitten als het vriest. Om die reden haal ik mijn accu in de winter altijd uit mijn fiets (die in de schuur staat) en bewaar deze in huis.

Kunt u mij laten weten wat het beste /meest veilige is: de accu in de fiets laten zitten (in de koude schuur) of deze toch binnen bewaren?

Antwoord van Hans

Antwoord van Hans

ANWB Expert

U wilt weten waar u een fietsaccu het beste kunt bewaren, buiten in de schuur of binnen.

Temperatuur
De huidige lithium-ion accu van een e-bike kan eenvoudig temperaturen tot -10 Celsius doorstaan. Veel kouder zal het in Nederland niet worden en ook niet weken achter elkaar. Bij flinke kou zal de capaciteit van de accu tijdelijk 10 tot 12% teruglopen. In de praktijk kunt u tijdens koude dagen dus iets minder kilometers maken. Bij oplopende temperaturen keert de oorspronkelijke capaciteit van de accu weer terug.

Conclusie: de accu kan ook in de winter gewoon op de e-bike in de schuur blijven. Wel zo veilig ook!

Nog een paar tips:
Gaat u langere tijd niet fietsen, dan is het verstandig om de accu halfvol te bewaren. Moet de accu toch binnenshuis worden opgeladen, dan is het verstandig om dit in ieder geval niet ’s nachts te doen. Is de accu vol, dan moet de lader worden ontkoppeld. Brandpreventie kunt u toepassen door het aanbrengen van een rookmelder en het bewaren van de accu in een speciale E-bike veiligheidskoffer. Zo’n koffer is ook handig tijdens het transport in de auto.

Lees meer:  Fietsaccu: alles over veilig en duurzaam gebruik | ANWB